Mali müşavirlik, devlet tarafından, bir işletmenin defterini tutmak ya da beyanname vermek için yetkilendirilmiş kişidir. Şirketlerin muhasebe sistemlerini oluşturmak ve gelir-giderleri kanuni deftere geçirmek gibi iş kalemleri, mali müşavirin görevlerinden bazılarıdır. Mali müşavir olmak isteyen vatandaşların için haberimizi derledik. Peki, Mali Müşavir nasıl olunur? Yeminli Mali Müşavir maaşı ne kadar? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor…

MALİ MÜŞAVİR NASIL OLUNUR?

Mali müşavir olmak için hukuk, iktisat, maliye, muhasebe, bankacılık, işletme, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından herhangi birisinden, lisans mezunu olmak gerekir. Ayrıca mesleki yeterlilik sınavlarını kazananları, 3 yıllık staj dönemi bekliyor.8 sene sürecek eğitim ve staj ile mesleğe geçiş yapılabiliniyor. Mali müşavir adayları stajlarını serbest muhasebeci mali müşavir ya da yeminli mali müşavir bürolarında, yine serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir şirketlerinde, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir gözetim ve denetimi altındaki şirketlerde yapabilirler.

Mali müşavir olmak isteyen kişinin, sınavı kazandıktan sonra staj yerini bulması için 2 yıl zamanı vardır. Staj için sigortanın başlaması gerekir. Aksi durumda staj dosyası iptal edilir. Staja başlama sınavı yılda 3 defa, Mart, Temmuz ve Kasım dönemlerinde yapılır. Staj başvuruları ise, Nisan, Ağustos ve Aralık dönemlerinde serbest muhasebeci mali müşavir odalarına dosya açtırılıp yapılabilir. Sınava Türkiye genelinde Ankara, İzmir ve İstanbul’da girilir.

Staj öncesi girilen sınav iki bölümden oluşur. Serbest muhasebeci müşavir yeterlilik sınavında; genel yetenek ve genel kültürden 20 (Matematik, Türkçe, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi derslerine son dönemde İngilizce de eklenmiştir), alan bilgisinden de 100 soru olmak şartıyla (Finansal Muhasebe, Maliyet Muhasebesi, Muhasebe Denetimi, Finansal Tabloların Analizi, Meslek Hukuku, Vergi Hukuku, Genel Hukuk ve Sermaye Piyasası Mevzuatı dersleri) 120 soru sorulur.

Yeminli mali müşavirlik yeterlilik sınavında ise; İleri Düzeyde Finansal Muhasebe, Yönetim Muhasebesi, Finansal Yönetim, Vergi Tekniği, Revizyon, Denetim, Raporlama ve Meslek Hukuku, Gelir Üzerinden Alınan Vergiler, Servet ve Harcama Üzerinden Alınan Vergiler, Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı konuları yer alır. Staj için dosya açıldıktan sonra 3 yıl içerisinde, sınavda başarılı olunmaz ise, staj dosyası iptal olur. Ama mali müşavir adayı daha sonra tekrar dosya açtırıp sınavlara girebilir.

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR MAAŞI NE KADAR?

Başlangıç ​​maaşınız, çalıştığınız firmanın yeri ve büyüklüğüne, sektöre ve niteliklerinize bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Mezun olarak, yaklaşık 55.000 liralık bir maaşla başlamak mümkündür. Nitelikli olduktan sonra, maaşınız 56.000 TL ile 85.000 TL arasında değişebilir. Önemli bir deneyim kazandıktan sonra, maaşınız 80.000 TL ile 200.000 TL arasında değişebilir.

Editör: TE Bilisim