Birleşmiş Milletler (BM) savcıları, 1994 yılında Ruanda’da yaşanan soykırımda yüz binlerce insanın ölümünden sorumlu tutulan ve mayıs ayında Fransa’da yakalanan Felicien Kabuga’nın davasına ilişkin delil toplamak üzere Ruanda’ya gitti.

GÖRGÜ ŞAHİTLERİ DİNLENECEK

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması Başsavcısı Serge Brammertz, başkent Kigali’de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, araştırmacı ekibin mağdurlarla ve görgü şahitleriyle görüşüp daha fazla delil toplayacağını söyledi.

Dava dosyasının halen güncel olup olmadığından emin olmaya çalıştıklarını belirten Brammertz, geçmişte yaşananlara ilişkin şahitlik yapanların mahkemede yeniden şahit olacaklarını umduklarını dile getirdi.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEMEKLE İTHAM EDİLİYOR

84 yaşındaki Felicien Kabuga’nın insanlığa karşı suç işlemekten yargılanmak üzere Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde açılan Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasına teslim edilmesi bekleniyor.

BM’nin görev süresi dolduğu için kapatılan Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesince (ICTR) 1998’de yargılanan Kabuga, savaş suçu, soykırım ve soykırımı finanse etmek gibi ağır suçlarla itham edilmişti.

2 KERE POLİSİN ELİNDEN KAÇMIŞTI

Temmuz 1994’te İsviçre’ye sığınan ve bu ülkeden sınır dışı edildikten sonra Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne giden Kabuga, Temmuz 1997’de ve 2003’te Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlenen polis operasyonlardan kaçmayı başarmıştı.

Editör: TE Bilisim