Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah – Atina

Türkiye’nin Libya Mutabakatı ile gafil avladığı Yunanistan, bu diplomatik yenilgiyi telafi etmek için tüm gücüyle mücadele veriyor. Ege ve Doğu Akdeniz üzerine tek taraflı olarak çeşitli egemenlik haritaları yayınlayan ancak

münhasır ekonomik alanın geçerli olabilmesi için komşu ülkeyle anlaşılmasının şart olduğunu da bilen Atina, İtalya ile birlikte Güney Kıbrıs ile de münhasır ekonomik alan anlaşması için kolları sıvadı.

“KARDEŞ ÜLKE” HAMLESİ

“Niçin kolaydan başlamıyoruz” sorusuyla bu meseleye dikkat çekilirken, “Bölgedeki Türk saldırganlığına karşı kardeş ülkemiz (Güney) Kıbrıs ile münhasır ekonomik alanda anlaşarak iki Avrupa Birliği üyesi ülke olarak Türk tehditlerini tamamen boşa çıkarabiliriz.  Ancak bunu yapabilmek için İsrail ve Mısır’ın da sonuna kadar desteğini alacak olmasının kesinleştirilmesi lazım. İsrail desteksiz imzalanacak bir anlaşmanın ömrü uzun olmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

43 YILDIR ASKIDA BULUNUYORDU

Beklendiği üzere, imzalanması planlanan münhasır ekonomik alan anlaşmasında Kıbrıs adasının tek temsilcisi olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gösterilecek ve Türkiye ile KKTC’nin bölgedeki meşru hakları görmezden gelinecek. Diğer taraftan İtalyan Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio yarın Atina’ya ziyaret gerçekleştirecek. Ekonomik alan için İtalya ile de el sıkışmaya çalışan Yunanistan’ın bu görüşmedeki temel gündem maddesi İtalyanlar’ı ikna etmek üzerine kurulu olacak. 1977’de iki taraf usülen mutabakata varılmış ancak balıkçılık konusunda İtalya’nın şartları Yunanistan tarafından kabul görmeyince askıya alınmıştı.

Yunan kanadı İtalya ile bu süreci ilerletmeye çok önem veriyor. Komşu’da herkes Türkiye-Libya Deniz Sınırları Mutabakatı’nın önünü kesmenin tek yolunun bu olacağı konusunda hemfikir.

SAVAŞ TEHDİTLERİ BİTMEK BİLMİYOR

Öte yandan Yunanistan’ın savaş tehditlerinin ardı arkası kesilmiyor. Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ve Milli Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos’un önceki gün bu yönde yaptıkları açıklamaların ardından Hükümet Sözcüsü Stelios Peças da Ankara’ya sert mesajlar göndermeyi tercih etti.

Türk-Yunan sınırında gözetim altında olmayan tek bir nokta dahi bulunmadığını vurgulayan Peças “Her ihtimali göz önünde bulunduruyoruz. Türkiye savaş isterse bunun için de hazırlıklıyız. Kimseden korkmuyoruz” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği sınırlarını koruma birimi Frontex ise Yunanistan’ı mültecilere iltica hakkı tanımadan geri itmekle suçlamaya devam ediyor.

ANASTASİADİS’İN AKINCI SEVDASI!

Öte yandan GKRY lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) aday ülke statüsünün düşürülmesini istedi. Politico dergisine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sondaj çalışması yaparak çok ileri gittiğini öne süren Rum lider, Türkiye’nin ya bir aday ülke olmanın getirdiği şartları yerine getirmesi gerektiğini, eğer bunlara uymazsa ne üyeliğinin ne de adaylığının mümkün olamayacağını vurguladı.

Bunun yanı sıra, KKTC’deki seçimleri de gündemine alan Anastasiadis, ekim ayında yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yeniden seçilmesini temenni ettiğini söyledi. Akıncı’nın yeniden seçilmesi halinde birleşme görüşmelerinin yeniden başlayabileceğini belirten Anastasiadis, Türkiye’nin Rumlar’ın enerhi arama hakkını tanıması halinde Kıbrıslı Türkler’e gaz gelirlerinden pay teklif etti.

Türkiye harita açıklamıştı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler’e (BM) bildirilen Doğu Akdeniz’deki deniz sınırları içinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) sismik araştırma ve sondaj ruhsat başvurusunda bulunduğu yeni ruhsat sahalarını gösteren haritayı geçtiğimiz günlerde paylaşmıştı. TPAO, Akdeniz’de Türk karasuları dışında sahip bulunduğu, pafta numaraları belirlenmiş ruhsat sahalarında yedi adet ilave petrol sahası için başvuruda bulunmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün konuya ilişkin kararı 30 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

Editör: TE Bilisim