Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Yunanistan, Libya ile imzaladığımız Doğu Akdeniz mutabakatını uluslararası arenada geçersiz kılmak ve Ankara’yı diplomatik izolasyona itmek için düğmeye bastı. İlk aşamada AB, sonrasında da ABD’nin desteği alınarak anlaşmanın geçersiz kılınması için adeta bir harekât başlatılıyor. Yunanistan’ın akıl hocası ise Siyonist İsrail. Türkiye’nin Libya’da uluslararası tanınırlığı bulunan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzaladığı ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’ ile Doğu Akdeniz çıkışı kapanan İsrail, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) üzerinden Türkiye’nin planlarını boşa çıkarmaya çalışıyor. Yunanistan ve İsrail, enerji alanında son 10 yılda işbirliğini büyük oranda artırdı. Yunan petrol ve doğalgaz arama şirketi Energean, Tel Aviv’de de faaliyet göstererek, İsrail münhasır ekonomik sahasındaki sondaj çalışmalarını yürüten şirketlerden biri olarak dikkat çekiyor.

YUNANİSTAN HAREKETE GEÇTİ

Doğu Akdeniz’deki planlarını hayata geçirmek için Yunanistan ve GKRY’yi harekete geçiren İsrail, Türkiye ile Yunanistan arasında 1960’lardan 2000’lerin başına kadar süren soğuk savaş dönemi yeniden canlandırma hedefinde. Türkiye’nin Libya ile imzaladığı anlaşmanın ardından Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmesiyle Girit ve Rodos’un doğusunda bölgede Yunanistan’ın hak iddia ettiği bölgeler Türkiye’nin kontrolüne girdi.

ABD İHA’sı ortalığı karıştırdı

Bölgede ABD-İsrail-Yunanistan-Mısır ve GKRY arasında bu gelişmeler yaşanırken son birkaç ayda Rusya’nın da devreye girmesi ile Libya’da Hafter’e olan destek farklı bir boyut kazandı. Geçen ay ABD yapımı bir insansız hava aracının (İHA) düştüğü açıklanmıştı. Söz konusu İHA’nın Hafter güçleri tarafından düşürüldüğü ve Rus Hava Savunma sisteminin kullanıldığı ortaya çıkmıştı. ABD kısa süre öncesine kadar destek verdiği Hafter güçlerinden İHA’yı istese de, İHA’nın Rusya’nın eline geçtiği ve Hafter’in ABD desteğini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. ABD’nin çekilme hamlesine karşı Rusya’nın desteğini alan Hafter’in Trablus’u ele geçirme ihtimalinin de güçlendiği belirtiliyor. Libya Dışişleri Bakanı Tahir Siyala, yaptığı açıklamada Hafter güçlerinin Trablus’u ele geçirmekten vazgeçmediğini söyledi. BM Libya Özel Temsilcisi Selame de “Rusların Hafter güçlerine katılımı ile Trablus savaşı kentin yerleşim bölgelerine kadar geldi” diyerek Trablus’a yönelik tehdidin hala devam ettiğine dikkat çekti.

ORGANİZATÖR İSRAİL

Anlaşmanın ardından UMH’nin Atina büyükelçisi geçtiğimiz hafta sonunda sınır dışı eden Yunanistan, Türkiye’ye karşı aynı cesareti gösteremiyor. Türkiye karşısında, uluslararası güçleri harekete geçirmeye hazırlanan Yunanistan’ın en büyük umudu ABD, Rusya, Avrupa Birliği ve İsrail’in Türkiye-Libya mutabakatına karşı çıkması. Çin’i yanlarına çekmeye çalışan uluslararası konsorsiyum, Türkiye’ye karşı diplomatik bir duvar örmeye hazırlanıyor. Bu bağlamda Atina’yı Libya’da meşru Trablus hükümetini devirmeye çalışan Halife Hafter ile diyalog kurmaya teşvik eden İsrail, diğer yandan son dönemde ‘sıkı ilişki’ içinde olduğu Körfez ülkeleri ve Mısır üzerinden UMH’nin meşruiyetini yok etmeye çalışıyor.

MİÇOTAKİS-TRUMP GÖRÜŞMESİ ÖNEMLİ

Bunun dışında Yunan diplomasisi, önümüzdeki Perşembe ve Cuma günlerinde Brüksel’de gerçekleşecek olan Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde startı verecek. “Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Güney Kıbrıs) sınırları ihlal ediliyor” parolasıyla AB kartı oynanacak. Yunanistan’ın Girit çevresinde doğal kaynaklar için hak iddia ettiği bölgelerde anlaşmaya yaptığı uluslararası şirketlerin çoğu AB ülkeleri kökenli olması detayı da kullanılacak. Diplomatik duvar planının ikinci aşamasını Başbakan Kyriakos Miçotakis’in 7 Ocak’ta yapacağı Beyaz Saray ziyareti teşkil ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın desteğinin yanı sıra bölgedeki Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail-Mısır ittifakına Washington’un desteği ve Türkiye karşısında bu anlaşmayı uygulatmamak için bu ülkelerle tasarlanan eylem planı masaya yatırılacak.

RUM GAZETESİNDEN ÇARPICI İDDİA

Öte yandan Güney Kıbrıs gazetesi Fileleftheros, Türkiye’nin Libya ile anlaşılan, Yunanistan’ın da hak iddia ettiği bölgeye petrol arama gemisi göndermek için çalışmalara başladığını yazdı. “Türkiye, Trablus Rejimi (Sarraj’ın Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti) ile imzaladığı anlaşmanın ardından oldubitti için geri sayıma başladı. Girit’in doğusuna petrol arama gemisi yollayarak Yunanistan’ın egemenlik sahasında yasadışı faaliyetlerine başlayacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 hedefleri doğrultusunda, ülkenin egemenlik sahasını genişletmek ve yeni topraklar eklemek hedefinde aşamaları olarak ilerleniyor” ifadeleri kullanıldı.

Hafter’e destek İsrail’den

Öte yandan İsrail özel kuvvetlerinin Libya’da darbe ve işgal girişimi başlatan Hafter güçlerine eğitim verdiği ortaya çıktı. Mısır’daki darbeci Sisi rejiminin koordine ettiği söz konusu eğitimlerin Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleştiği belirtildi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Krallığı, Mısır ve Fransa’nın da açık şekilde destek verdiği Hafter güçlerinin BAE aracılığı ile İsrail’le temas kurduğu aktarıldı. BAE’nin Hafter güçlerine askeri teçhizat yardımı yaptığı biliniyor. Geçen Nisan ayında Trablus’u ele geçirmek için operasyon başlatan Hafter güçlerinin kaçarken geride bıraktığı silahların ABD menşeili BAE silahları olduğu ortaya çıkmıştı. İsrail’in de Hafter güçlerine gece görüş ekipmanları ve keskin nişancı tüfekleri de dahil askeri yardım yapmayı kabul ettiği belirtiliyor.

ÜÇÜNCÜ SONDAJ GEMİSİ RAHATSIZ ETTİ

Bununla birlikte, Güney Kıbrıs’ın “Kıbrıs Cumhuriyeti” adıyla Ada’da tek başına münhasır ekonomik alan iddia etmesine karşı Türkiye bu alana Fatih ve Yavuz sondaj gemilerini göndererek petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlamıştı. Bölgeye üçüncü sondaj gemisi yollamak için çalışmalara başlanması da Yunanistan ve Güney Kıbrıs medyasında günün öne çıkan meselelerinden oldu. “Türkler provokasyona doymuyor” benzeri başlıklarla paylaşılan gelişmede, “Bitmek bilmeyen Türk saldırganlığının yeni örneği” ifadeleri kullanılıyor.

Editör: TE Bilisim