Diriliş Postası Cengiz Çetinkaya

KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Oktay Altun, salgınla mücadele için kendilerine üç hedef belirlediklerine değinerek, KARSEM desteğiyle 1 hafta gibi kısa bir sürede piyasadaki benzerleriyle aynı performansı sağlayan ısıölçer icat ettiğini belirtti.

CİHAZ UZAKTAN ATEŞ ÖLÇÜYOR

Öğrencilerin kriz anlarında toplumun ihtiyacı ürünler üretmesinin önemli olduğunu vurgulayan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Oktay Altun, iyi bir kariyer planlamasında sosyal sorumluluk projelerinin pay sahibi olduğunu dile getirdi.

Cihazın fonksiyonlarından bahseden Dr. Oktay Altun, öğrencilerin ürettiği ısıölçerin piyasada uzaktan ateş ölçer olarak bilinen, temassız, kızılötesi algılayıcıyla sıcaklık ölçtüğünü söyledi. Altun, “Birkaç santimetre uzaklıktan vücut sıcaklığını, vücudun yaydığı kızılötesi ışınların yoğunluğundan yola çıkarak ölçebilmektedir. Sıcaklığı olan tüm cisimlerin yakın mesafeden sıcaklıklarını ölçebilir fakat tüm iç parametreleri, insan teninden ateş ölçebilmek için ayarlanmıştır” dedi.

Isıölçerin Kovid-19 Salgını nedeniyle mühendislik fakültesi hocalarının ve öğrencilerinin gündemine geldiğini söyleyen Dr. Oktay Altun, “Kendimize üç def belirledik: Siperlik, ateş ölçer ve solunum cihazı konusunda prototip geliştirmek. Siperlik kolaydı, onlarca basarak hastanelerden talep edenlere dağıttık. Ateş ölçer de piyasadan bileşenleri bulabildikten sonra nispeten bir projeydi. Öğrencilerimiz KARSEM desteğiyle hızlı şekilde ilk prototipi ortaya koydu. Bir hafta gibi kısa zamanda piyasadaki benzeriyle aynı performansı gösteriyor” diye konuştu.

Öğrenciler için sosyal projeler önemli

Isıölçerin üretilmesinde yenilikçi olmasından çok zamanlamasının önemli olduğuna dikkati çeken Dr. Oktay Altun, “Öğrencilerimiz milletimizin düşebileceği bir krizi önceden tahmin etmeye çalışarak, kriz anında halkımızın ihtiyacı olabilecek ürünleri hızlıca prototip üretme ve kolektif bir çabayla üretebilmesi takdire şayandır” ifadelerini kullandı. Mezunlarının Avrupa Üniversitelerinde iş ve yüksek lisans yapma olanaklarının bulduğuna ve Türkiye’nin önemli mühendislik şirketlerinin bünyesine katıldığını dile getiren Dr. Oktay Altun, “Bu tür sosyal sorumluluk projelerinde rol almak, öğrencilerimizin ilerdeki kariyerleri için hazırlanmasında da ciddi pay sahibidir” diyerek sözlerini tamamladı.

Isıölçeri yaparken amaçlarının virüs salgını derinleşirse uzaktan termometre tedarik zincirinde ciddi sıkıntılar yaşanma ihtimalinde öğrencileriyle bileşenleri dağıtarak her gün 200 adet kapasiteyle üretmek olduğunu dile getiren Dr. Oktay Altun, üretilen ısıölçerleri kritik kamu binalarına dağıtarak, hasta bireylerin kalabalık ortamlara girmesinin engellenmesine katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi. Altun, “Çok şükür ki, devletimizin aldığı tedbirlerle ihtiyaç o safhaya gelmedi” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim