Dünyanın gözü bugün Almanya’nın başkenti Berlin’de. Dış aktörlerin desteğiyle darbeci general Hafter’in, meşru hükümete baş kaldırdığı kendi halkına silah doğrulttuğu Libya’da yaşanan kriz, 12 ülke ve çok uluslu olarak örgütlenmiş 4 platform tarafından istişare ediliyor.

Liderler gün boyunca yaşanan yoğun görüşme trafiğinin ardından aile fotoğrafı çektirerek Libya Konferansı’nın startını verdi.

Almanya Başbakanı Şansölye Angela Merkel programa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı karşıladı. Programda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres (sağda) de yer aldı.

ERDOĞAN İLE PUTİN 50 DAKİKA GÖRÜŞTÜ

Bu kritik zirve öncesi öğlen saatlerinde Berlin’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ayağının tozuyla yoğun bir görüşme trafiğinin içine girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 15.00’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi. İkili 50 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme öncesi iki lider düzenledikleri ortak basın toplantısıyla Libya’da ateşkesin sağlanması için önemli mesajlar verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN HAFTER’E UYARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları:

“S-400 gibi ses getiren projeleri kararlılıkla tamamladık.”

“Biz de Sayın Serrac’ı ikna etmek için çok çaba harcadık. Girişimlerimizin esas meyvesini Berlin’de alacağız.”

“Ortak çabamız sahada nispi sükunet sağladı ancak girişimlerimizin esas meyvesini Berlin Zirvesi’nin toplanabilmiş olmasıyla alacağız.”

“Siyasi sürecin ve çözümün diğer evrelerinin uygulanabilmesi için Hafter’in saldırgan tutumunun sona ermesi gerekmektedir.”

“Libya’nın barış ve huzura kavuşabilmesi için Berlin Zirvesi’nde ateşkesin ve siyasi sürece dönüşün kabulü temin edilmelidir.”

PUTİN: ORTAK BİLDİRİ BİR BAŞARIDIR

Putin’in konuşmasından satırbaşları:

“İkili ilişkilerde iki taraf için ortak noktalar bulmayı öğrendik. Biz birçok kilit konuda birlikte çalışıyoruz. İleriye doğru ciddi adımlar attık. İstanbul’da ihtilaf taraflarını ateşkese çağırdık.”

“Libya taraflarının Moskava’ya gelmesi bence bir başarı. Bundan dolayı dışişleri bakanlıklarımaza teşekkür borçluyuz. Evet bu ortak bildiriyi taraflardan biri kabul etmesede, bu bir başarıdır. Libya’da bu çatışmayı bitirmek istiyoruz.”

TEBBUNİ VE SERRAC İLE DE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Libya Konferansı öncesi liderlerle ikili görüşmeleri olacak. Erdoğan’ın ilk görüşmesi ise Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbuni ile gerçekleşti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in davetine icabetle, Libya konusunda gerçekleştirilen Zirve için bulunduğu Berlin’de resmi temaslarını sürdüren Erdoğan, Tebbun ile bir araya geldi.

Erdoğan’ın konakladığı The Ritz-Carlton Hotel’deki görüşme basına kapalı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Serrac ile de görüştü.

YUNANİSTAN ÇAĞRILMADI

Öte yandan Konferansa Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz Es-Sarrac ile ülkenin doğusunu kontrol altında tutan darbeci Hafter’in yanı sıra ev sahibi Almanya, Türkiye, Rusya, ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İtalya, Mısır, Cezayir, Kongo’nun yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) , Afrika Birliği (AfB) ve Arap Birliği (AL) temsilcileri katılacak.

Hafter yanlı tutumuyla Libya’daki krizin derinleşmesinde büyük rol oynayan Yunanistan ise konferansa davet edilmemiş bu sebeple tepki açıklamaları yapmıştı.

TARAFLAR BELLİ

Toplantı öncesi BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne başta Türkiye olmak üzere İtalya ve Cezayir destek veriyor. Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır açık bir şekilde Hafter’i desteklerken Rusya da Hafter üzerindeki oldukça etkili bir ülke konumunda. Libya konusunda şu ana dek çekimser kalan ABD’nin bu toplantıdaki tutumunun ne olacağı önem arz ediyor.

KİM NE İSTİYOR?

UMH, başta BAE olmak üzere Hafter’e silah desteği veren ülkelerin bu desteği kesmesini istiyor. Bunun yanında Libya hükümetinin tanınması ve Hafter güçlerinin ele geçirdiği topraklardan çekilmesi de talepleri arasında. Ateşkes anlaşmasını kabul etmeyen Hafter ise silahlı milislerinın Libya’nın başkenti Trablus’ta konuşlandırılmasını ve süreç sonunda siyasi güç elde etmeyi amaçlıyor.

Öte yandan Berlin’i öğlen saatlerinde gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra konaklayacağı otele geçerken burada kendisini bekleyen ve sevgi gösterisinde bulunan gurbetçi vatandaşlarla selamlaştı.

Editör: TE Bilisim