SRC belgesi ehliyet sahibi olan kişilerin, ticari araçları kullanabilmek için sahip olması gereken belgedir. SRC belgesi bulunmayan sürücülerin ticari amaçlara yönelik araçları kullanması kanunen yasaktır. Bu belgeye sahip olmadığı halde ticari araç kullanan kişilere cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

SRC belgesi almak için gerekli şartlar ve işlemler 2003 yılı öncesi ve sonrası için farklılık göstermektedir. 2003 yılından önce ehliyeti olan kişiler, sonrasında ehliyet alan kişilerden farklı şartlara sahiplerdir.

SRC Belgesi Almak İ

ç

in Ne Yapmak Gerekir?

SRC belgesi almak i

çin gerekli belgelerle yetkili kurumlara başvurmak gerekir. SRC belgesi almak için yetkili kurumlar tarafından düzenlenen eğitimlere katılmak gerekmektedir. Eğitimini tamamlayan ve başvuru yapan kişiler, SRC belgesi almak için yapılan sınavdan yeterli puanı aldıkları takdirde belgeye sahip olabilirler. Bu noktada başvuru şartlarına uymak, gerekli eğitimleri tamamlamak ve sınavı geçmek kaydı ile ehliyet sahibi olan vatandaşlar SRC belgesi alabilmektedirler. Bunlarla beraber bu SRC belgesi alma süreci 2003 yılından sonra ehliyet sahibi olan vatandaşlar için geçerlidir.

Sınava Girmeden SRC Belgesi Almak M

ü

mk

ü

n M

ü

d

ü

r?

Sınava girmeden SRC belgesi almak yalnızca ehliyet alma tarihi 2003 yılından önce olan vatandaşlar için geçerlidir. 2003 öncesinde ehliyet almış olan vatandaşlar eğitime tabi tutulmadıkları gibi, sınava girmeden de SRC belgesi alabilirler.

2003 yılından önce ehliyet alan kişilerin SRC belgesi almak için doğrudan Ulaştırma Bakanlığı ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Sınavsız SRC belgesi almak  gerekli belgelerin Ulaştırma Bakanlığı’na gönderilmesi ile mümkün olmaktadır.

SRC Belgesi Almak İ

ç

in Başvuru Şartları Nelerdir?

SRC belgesi almak isteyen kişilerin sağlaması gereken bir takım şartlar bulunmaktadır. SRC belgesi almak için gerekli şartlar şu şekilde sıralanabilir.

SRC belgesi için başvuru yapacak kişilerin, gerekli eğitim ve kursları tamamlamış olması gerekmektedir. Gidilecek kursların saatleri ve ücretleri SRC belgesi türüne göre değişmektedir. SRC belgesi almak için yapılacak sınavda en az 60 puan almak gerekmektedir. Ehliyetinin 2003 yılından önce almış kişiler, ehliyet türüne göre SRC belgesi alabilirler. Bu noktada ehliyet türüne göre Ulaştırma Bakanlığı’nın talep edeceği belgeler de değişmektir. SRC belgesi için başvuru yapacak kişilerin 66 yaşından küçük olmaları gerekmektedir. 66 yaş ve üstü için SRC belgesi verilmez.

SRC Belgesi Almak İ

ç

in Gerekli Evraklar Nelerdir?

SRC belgesi almak için yapılacak başvuruda, başvuru yapan kişiden bir takım belgeler istenmektedir. 2003 yılından sonra ehliyet almış kişilerin başvuruda bulundurması gereken belgeler şunlardır.

Nüfus cüzdanı fotokopisi 2 adet vesikalık fotoğraf Sürücü belgesi fotokopisi Diploma fotokopisi

SRC Belgesi T

ü

rleri Nelerdir?

SRC belgesinin kullanım türlerine göre çeşitleri bulunmaktadır. SRC belgesi alınırken hangisinin alınacağı ehliyet türüne göre değişmekle beraber, SRC belgesi türleri ve kullanımları şu şekildedir.

SRC1 belgesi; yurt dışı yolcu taşımacılığı için alınması gereken SRC belgesi türüdü SRC2 belgesi; yurt içi yolcu taşımacılığı için alınması gereken SRC belgesi türüdü SRC3 belgesi; yurt dışı yük taşımacılığı için alınması gereken belgedir. SRC4 belgesi; yurt içi yük ya da kargo taşımacılığı için alınması gereken belgedir. SRC5 belgesi; yurt içi ya da yurt dışı taşınacak olan malın tehlikeli olması durumunda alınması gereken SRC belgesi türüdü

SRC Belgesinin Fiyatı Ne Kadardır?

SRC belgesi olarak net belirlenmiş bir fiyat yoktur. SRC belgesi için fiyatlar verildikleri illere ve kurumlara göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte SRC belgesi almak için gidilen kursun, girilecek sınavın vb. durumların da çeşitli masrafları vardır.

Editör: TE Bilisim