Türkiye, Elazığ’da meydana gelen 41 vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Elazığ depremi ile ilgili 4 ay önce tahminde bulunana Prof. Dr. Naci Görür bu defa Marmara Denizi’nde meydana gelebilecek bir deprem hakkında görüşlerini açıkladı. Görür açıklamasında “Marmara’da deprem olasılıkla Kumburgaz kolunda ve minimum 7.2 büyüklüğünde olacak.” ifadelerine yer vermesiyle birlikte Kumburgaz hakkındaki bilgiler yoğun olarak araştırılıyor. İşte  Prof. Naci Görür’ün 7.2 deprem olacak dediği Kumburgaz kolunun haritadaki yeri…

KUMBURGAZ HAKKINDA GENEL BİLGİLER!

Kumburgaz, İstanbul’un Avrupa yakasında ve Marmara Denizi kıyısında 1.892 hektarlık bir alanda kurulmuştur. 8 kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir. Çatalca ilçesine bağlı iken 1988 yılında Büyükçekmece’nin ilçe olmasının ardından bu ilçeye bağlı bir belde olmuştur. Kumburgaz’ın batısında daha önce Silivri İlçesi’ne bağlıyken şimdi Büyükçekmece İlçesi’ne bağlanmış olan Celaliye-Kamiloba Beldesi, doğusunda Büyükçekmece İlçesi’ne bağlı Mimarsinan Beldesi, kuzeyinde Celaliye-Kamiloba ile Büyükçekmece İlçesi’ne bağlı Tepecik Beldesi, güneyinde ise Marmara Denizi bulunmaktadır. Büyükçekmece’nin bir mahallesi konumuna düşürülmeden önce Silivri’ye bağlı bir belde belediyesi iken 1987-1989 ve 1999-2004 yılları arasında H.Hayri Erçağ (DYP), 1994-1999 yılları arasında eski Kumburgaz muhtarlarından Güngör Postacı (ANAP), 2004-2009 yılları arasında da Hüseyin Çorbacıoğlu (CHP) Kumburgaz belediye başkanlığı yapmıştı. Günümüzden 20-25 sene öncesinde Kumburgaz İstanbul’un en gözde sahil mahallesidir Bu ve benzeri mimari, altyapı gibi sorunlar nedeniyle 90’lardan itibaren kumburgaz eski popülaritesini kaybetmiştir.  Ancak günümüzde hala oldukça sevilmekte eski kalabalık günleri kadar olmasa da özellikle yaz aylarında oldukça yüksek bir nüfusa sahip olmaktadır.

Kumburgaz’ı detaylı incelemek için yukarıdaki haritaya tıklayınız…

Deprem ile ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Görür’ün ifadeleri şöyle:

“KAF (Kuzey Anadolu Fayı) ve DAF (Doğu Anadolu Fayı) ülkemizde deprem üreten en önemli iki fay zonudur. Bu faylar boyunca yer alan yerleşim alanları zaman zaman büyük depremlere maruz kalırlar.

“KAF 20. yy. çok sayıda deprem üreterek enerjisini boşaltmıştır. Bu depremler 1939 Erzincan, 1942 Niksar-Erbaa, 1943 Tosya-Ladik, 1944 Bolu-Gerede, 1957 Bolu-Abant, 1967 Adapazarı-Mudurnu, 1999 Gölcük ve Düzce depremleridir.

“Bu depremler ve burada saymadığım diğer bazı depremler sonucu 100 binden fazla insanımız kaybedildi maalesef.

“Depremlerin yerlerine dikkat ederseniz 1939-1999 deprem zinciri Doğudan başlamış Batıya kayarak İstanbul’un kapısına dayanmıştır.

“Son deprem Gölcük’teydi, şimdi hedef Marmara Denizi”

“KAF’ın depremleri doğudan batıya taşıma alışkanlığı vardır. En son deprem Gölcük’deydi şimdi hedef Marmara Denizi.

“Gölcük ve Düzce depremleriyle Marmara’nın altındaki kabuk aşırı yüklendi. 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla bu kabuk 30 yıl içinde kırılacak (5-10 sene önce veya sonra olabilir).

“İlk 20 sene içerisinde olmadığına göre son 10 yıllık periyotta deprem olma olasılığı yüzde 50’den fazlaya çıktı.

“Marmara’da deprem olasılıkla Kumburgaz kolunda ve minimum 7.2 büyüklüğünde olacak.”

Editör: TE Bilisim