Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Türkiye, Çin’in Wuhan şehrinden tüm dünyaya yayılarak yaşamı felç eden yeni tip koronavirüsle etkin mücadelesini sürdürüyor. AK Parti tarafından hazırlanan, vatandaşın ve işverenlerin bu süreçte ekonomik açıdan en az biçimde etkilenmesini öngören 62 maddelik torba yasa teklifi iş dünyası ile paylaşıldı.

İŞTEN ÇIKARMAYA ÜÇ AY YASAK

Teklif taslağına göre, işten çıkarma 3 ay süreyle yasaklanıyor. Fesih yasağı olan işveren işçileri ücretsiz izne çıkartabilecek. Cumhurbaşkanı fesih yasağını 6 aya kadar uzatabilecek.

Yasa teklifi taslağında geçen 22/5/2003 tarihli 4857 sayılı İş Kanunu’na eklenen ‘Geçici İstihdam Güvencesi’ başlıklı geçici maddede şu ifadelere yer verildi: “Bu kanun kapsamında olan ve olmayan her türlü işçinin iş sözleşmesi, COVİD-19 salgın hastalık neticesinde kamu yararının gerektirmesi nedeni ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25’inci maddenin birinci fıkrasının ikinci bendinde gösterilen sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez.

Ücretsiz izne çıkarılanlara maaş

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlara da maaş desteğinin İŞKUR aracılığıyla yapılacağını açıkladı. Virüs salgını sürecinde ücretsiz izne çıkarılanlara maaş desteğinde maaş tespitinde SGK bildirimleri dikkate alınacak, işçi değil işveren başvuracak.

Yasa teklifi taslağına göre, İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenecek geçici maddeyle, 15 Mart 2020’den itibaren işten çıkarılmış olup kanunun diğer hükümleri gereğince işsizlik ödeneğinden yararlanamayan vatandaşlara İş Kanunu fesih yasağı süresince fondan 39,24 Türk lirası nakdi ücret desteği verilmesi sağlanacak.

SOSYAL AĞLARDA MUHATAP SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

AK Parti grubunun hazırladığı 62 maddelik torba yasa taslağında dikkati çeken bir diğer madde de sosyal medyada içeriğin kaldırılması veya erişimin engellenmesi için yurt dışı sağlayıcılarına en az 1 kişiyi görevlendirmeleri zorunlu hale getirilmesini öngören madde oldu.

Yurt dışı kaynaklı sosyal ağlarda hukuka aykırı paylaşımların ya da erişimlerin kaldırılmasında yaşanan muhatap sorunu ve bulunan muhataba verilen idari para cezalarının tebligat aşamasında yaşanan sorunların çözülmesi için tebligatın nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin usuller de kanun taslağı içerisinde yer aldı. Yapılan ihtara rağmen bildirim ve görevlendirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda, Anayasanın 22’nci maddesine uyumluluk açısından, hâkim kararıyla kademeli olarak sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin daraltılması için sulh ceza hâkimliğine kurum tarafından başvuruda bulunulabileceği ifadesi yer alıyor.

Editör: TE Bilisim