Makedonya‘nın adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören ve Avrupa Birliği (AB) ile NATO üyeliklerinin anahtarı olarak nitelendirilen referandum, her ne kadar “evet” oyları yüzde 91,46 seviyesinde olsa da yeterli katılım olmaması nedeniyle başarısız sayıldı.

Referandumdan çıkacak sonuç ne olursa olsun, Yunanistan ile imzalanan Prespa Anlaşması’nın kabulü için Makedon meclisindeki milletvekillerinin 3’te 2’sinin desteği gerekiyor. Dolayısıyla 120 milletvekilin bulunduğu meclisteki 81 milletvekilinin anlaşmanın onaylanması lehine oy vermesi gerekecek.

EN KOLAY ÇÖZÜM ERKEN SEÇİM

Referandumda “evet” seçeneğini destekleyen Başbakan Zoran Zaev, “boykot” kampanyası yürüten muhalefet kanadı ile görüşüp anlaşmanın onayı için onların desteğini arayacak.

Kısa süre içinde anlaşmanın meclisten geçmemesi durumunda ise erken seçim senaryosu gündeme geleceği belirtiliyor.

REFERANDUMUN SONUCU HÜKÜMETİN MAĞLUBİYETİ

Başbakan Zaev, referandumun ardından yaptığı değerlendirmede, referandumda oy kullananların iradesinin, mecliste siyasi eyleme dönüşmesi gerektiğini vurgulayarak, muhalefetteki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) milletvekillerinden oy kullanan vatandaşların çoğunluğunun seçimine saygı göstermelerini beklediğini ifade etmişti.

Erken seçim sinyali veren Zaev, “Aksi takdirde diğer demokratik aracı kullanmamız gerekecek. Bu da hemen erken genel seçimler demek.” ifadesini kullanmıştı.

Referandumun hem Yunanistan ile yapılan anlaşmanın hem de hükümetin mağlubiyeti olduğunu söyleyen Mickoski, Zaev’in erken seçim açıklamasına ilişkin de “Zaev’in erken seçime değil, emekliliğe gitmesi gerektiği” yorumunu yapmıştı.

MEVCUT HÜKÜMETLER GİDERSE ANLAŞMA DA GEÇERSİZ KALABİLİR

Makedonya ve Yunanistan’ın isim sorununun çözümüne ilişkin acele etmelerinin başlıca nedeni olarak Yunanistan’da yapılacak genel seçimi mevcut iktidarın kaybetmesi durumunda, imzalanan anlaşmanın geçersiz kalabileceği gösteriliyor. Aynı şekilde Makedonya’nın da erken seçime gitmesi ve mevcut iktidarın seçimi kaybetmesi durumunda da benzer bir senaryonun yaşanabileceği ifade ediliyor.

Katılım referandumun başarılı sayılabilmesi için yetersiz olsa da referandumda “evet” oylarının açık ara farkla önde olması, AB ve NATO yetkililerince memnuniyetle karşılandı.

Editör: TE Bilisim