Swap nedir? Swap anlaşması ne demek? soruları yoğun olarak araştırılıyor. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile Katar’ın yaptığı swap hamlesinin ardından swap nedir sorusu gündeme geldi. Üç tür swap işlemi yapılmaktadır. Finansal bir terimdir olan swap kelimesinin anlamına haberimizden ulaşabilirsiniz. Peki Swap nedir? Swap anlaşması ne demek?  Konuyla alakalı tüm detaylar haberimizde…

Berat Albayrak: Verilen destek 252 milyar lirayı aştı

İktisat

Habere Git

SWAP NEDİR? SWAP ANLAŞMASI NE DEMEK?

Katar Merkez Bankası ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) arasındaki swap anlaşmasının miktarı 5 milyardan 15 milyar dolara çıktı. İşte “swap” terimi ile ilgili detaylar…

Kelime olarak “değiş-tokuş” ve “takas” anlamlarına gelen swap, finansal bir terimdir ve döviz takası işlemleri için kullanılır. Finans piyasalarında iki tarafında belirli bir zaman diliminde varlıklarına ve yükümlülüklerine bağlı olarak farklı faiz ödemelerini yahut farklı dövizleri karşılıklı olarak değiştirdikleri işlemlere swap denir.

Üç tür swap işlemi yapılmaktadır. Bunlar; para swapı, vade swapı ve çapraz döviz swapıdır.

Para swapı işlemlerinde tarafların önceden anlaştıkları oran ve koşullara bağlı olarak belirli miktardaki para birimleri değiştirilir.

Döviz swapı işlemleri ise gösterge bir anapara tutarı üzerinden farklı faiz oranı esaslarına göre hesaplanacak faizlerin iki taraf arasında anlaşılan vadelerde değişimini öngören bir sözleşmedir. Bu sözleşmede, aynı para biriminden olan borçların faiz ödemelerinin yapısı değişmekte, anapara değişimi gerçekleşmemektedir.

Editör: TE Bilisim