Fıtık tedavisi için tıpta birçok ilaç seçeneği bulunurken alternatif tıp, doğal yöntemler önermektedir. Cerrahi yöntemler ile fıtık tedavisi yapılması mümkündür. İlaç ve farklı uygulamalara karşın bireylerin tercih edebileceği doğal tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

Fıtık Nedir?

Fıtık genellikle bel fıtığı olmak üzere farklı omurlarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Omurgada bulunan diskler arasında bulunan sıvının azalması, disklerin kayması veya yırtılması sonucunda oluşmaktadır. Görevlerini yerine getiremeyen disklerden ve birbirine sürtünen kemiklerden kaynaklı olarak ağrılar ve denge problemleri oluşmaktadır. Diskin kayması ve aşınması ile ilgili farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Sinirlerde hasar meydana gelmesine neden olan fıtığın başlıca yaşlanma ve dejenerasyon, aşırı kilo ve ağır yük kaldırmadan kaynaklı oluşan ani gerilim durumlarında arttığı ve hasta sağlığını tehlikeye soktuğu görülmektedir. Belirtileri genel olarak kas güçsüzlüğü, bacaklara vuran ağrı ve çabuk yorulmadır. Farklı belirtilerle beraber bölgesel ağrılar, oturup kalma esnasında zorlanmalar ve benzeri durumlar görülebilmektedir.

Fıtık Oluşumunu Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Fıtık oluşumunda etkili unsurlar kişilerin yaşam şartlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Aşırı kilolardan kaynaklı olabilen bu durum, omurga yapısına ve hareket alanına bağlı olarak değişmektedir. Genetik olarak disk yapısında bulunan bozulmalar da fıtık oluşumunu tetiklemektedir. Yanlış oturma pozisyonları, sağlıksız yaşam, düzensiz ve kalitesiz iki da fıtık oluşumuna neden olabilmektedir. Fıtık tedavisi için tercih edilen farklı doğal yöntemler bulunmaktadır. Düzenli egzersiz ve doğal yöntemler ile fıtık tedavisi mümkündür. Disklerde oluşan kayma ve aşınma, ilerleyen dönemde ağrıların oluşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bireylerin uygun tedavi yöntemlerini tercih ederek bu ağrıları ve hareket kısıtlamaları ortadan kaldırmaları gerekmektedir..

Birçok doğal tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgiyi doğal tedavi yöntemleri sayfasından edinebilirsiniz.

Fıtık Doğal Tedavi Yöntemleri

Fıtık tedavisinde uygulanan doğal yöntemler, uygulama sıklığına ve uygulama alanına göre farklılık göstermektedir. Bel ve boyun bölgelerinde oluşan fıtığın tedavisi için doğru beslenme ve egzersizler büyük önem taşımaktadır. Kalsiyum içeren besinlerin tüketimi fıtık tedavisinde birebirdir. Bunun dışında kullanılabilecek doğal yöntemler şu şekildedir.

Haşhaş tohumu, bel ağrısının geçirilmesini ve hafiflemesini sağlar. 100 gram haşhaş tohumunun bir bardak süre atılarak karıştırılması gerekir. Ardından günde 2 çay kaşığı olarak karşımın tüketilmesi ve düzenli kullanımı bel ağrısının hafiflemesini sağlar. Sarımsak, ağrı giderici bir özelliği bulunan sarımsak yağı, sırt ve boyun bölgesine masaj yapılarak kullanılabilir.

Aksöğüt, içerisinde salisin bulunmaktadır. Yatıştırıcı ve büzücü etkileri bulunan bir maddedir. Bu özelliği sayesinde sinirlerin dinlenmesini ve rahatlamasını sağlar. Fesleğen, bir su bardağının içine 9 – 10 yaprak koyulup kaynatılarak kullanılır. Soğuduktan sonra suyu süzülür ve içine biraz tuz eklenir. Bu karışımı içmek kas ağrılarının giderilmesini sağlar ve kasları gevşetir. Papatya çayı, günde 2 defa içilerek 4 gün tüketilebilir. Bir bardak su da 4 – 5 tane papatyanın kaynatılması ile hazırlanır. Kozalak, 4 – 5 gram taze kozalak bir bardak suda 10 dakika kaynatılarak kullanılır. İçine tatlandırıcı atılarak suyun tüketilmesi gerekir. Bu karışım kasları yumuşatır ve rahatlama sağlar.

Fıtık Oluşmaması İçin Dikkat Edilecekler

Fıtıkta dikkat edilecekler yaşam standartlarında düzenlemeleri ve istirahati içermektedir. Günlük hayatta çok fazla ayakta kalmak ve benzeri durumlarda da artan fıtık, düzenli egzersiz ve istirahat ile ağrısı azaltılabilen bir rahatsızlıktır. Sırt üstü uzanılarak dinlenilmesi mümkündür. Bir müddet sonra yorulunca sağa ve sola dönerek uzanmak, gün boyunca uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak gerekmektedir. Doğal tedavi yöntemlerinden faydalanmak ve gerekli beden egzersizlerini yapmak fıtık tedavisi için önem taşımaktadır.

Editör: TE Bilisim