Nar ülkemizde sonbahar mevsiminde hasat edilen, tüketilen ve sağlığa birçok yararı olan bir meyvedir. Halkımız nar meyvesi için cennet meyvesi adını kullanmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de nar meyvesi ile ilgili ayet-i kerimeler mevcuttur.

En’am Suresi, 99. ayet: ”O, gökten su indirendir. Bununla her şeyin bitkisini bitirdik, ondan bir yeşillik çıkardık, ondan birbiri üstüne bindirilmiş taneler türetiyoruz. Ve hurma ağacının tomurcuğundan da yere sarkmış salkımlar, -birbirine benzeyen ve benzemeyen üzümlerden, zeytinden ve nardan bahçeler (kılıyoruz.) Meyvesine, ürün verdiğinde ve olgunluğa eriştiğinde bir bakıverin. Şüphesiz inanacak bir topluluk için bunda gerçekten ayetler vardır.” En’am Suresi, 141. ayet: ”Asmalı ve asmasız bahçeleri, hurmaları ve tatları farklı ekinleri, zeytinleri ve narları -birbirine benzer ve benzeşmez -yaratan O’dur. Ürün verdiğinde ürününden yiyin ve hasad günü hakkını verin; israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.”

Rahman Suresi, 68. ayet: “(Bu iki cennetin) içlerinde (görülmedik) meyve, hurma ve nar vardır.”

Nar tam anlamıyla şifa kaynağıdır. Çekirdeği ve kabuğu dahil olmak üzere insan sağlığına pek çok faydası olan narın faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız haberimizde bütün cevapları bulabilirsiniz. İşte narın faydaları…

NARIN FAYDALARI NELERDİR?

Basur tedavisinde kullanılır

Toplumu en çok etkileyen sağlık sorunlarından bir tanesi de basur hastalığıdır. Bu hastalık kişiye günlük yaşamında oldukça rahatsızlık verebilir. Yarım litre suyun içerisine bir avuç kadar atılıp bekletilen nar kabuğu suyunun basura şifa olduğu bilinmektedir.

Sindirim sistemine iyi geliyor

Günde bir adet mevsiminde tüketilen nar sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir.

Yanıklara tedavi amaçlı kullanılıyor

Nar kabuğu püresinin yanıklar üzerinde tedavi edici etkisi olduğu biliniyor. Kabuğu dövülerek yaranın üzerine uygulanan nar, iyileşme sürecini hızlandırıyor. Yara üzerinde yer alan mikropların giderilmesini sağlıyor.

Kanser hastalıklarından koruyor

Yapılan araştırmalar sonucunda narın kanser hücrelerinin yayılma hızını azalttığı ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda kanser hücrelerini öldürücü özelliği de olduğu bilinmektedir.

Eklem ağrılarına iyi geliyor

Düzenli tüketilen narın eklem ağrılarını azaltıcı ve tedavi edici etkisi bulunmaktadır.

Kandaki mikropları temizler

Narın içerisinde yer alan antioksidanların kanı temizleyici etkisi bulunmaktadır.

Narın meyveleri kadar çekirdeğinin de sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi mevcuttur. Nar meyvesi oluşmadan önce çiçek halinde meydana gelmektedir. Nar çiçeğinin de sağlığımıza bir çok faydası mevcuttur.

Zatürre tedavi edici

Narın faydaları arasında zatürre hastalığını da tedavi edici etkisi olduğu söylenmektedir. Nar bağışıklığı hızlı bir şekilde güçlendirdiğinden zatürre olan hastalara da önerilmektedir.

Bayılmalara karşı nar şerbeti

Narın tansiyonu dengeleyici etkisi barındırmasından dolayı bayılan bir kişiye içirilen nar suyunun ayıltıcı etkisi olduğu bilinmektedir.

İşte sizler için araştırmış olduğumuz nar çiçeğinin faydaları

1- İshali önleyici ve tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

2- Nar çiçeğinin cilt üzerinde de bir çok etkisi mevcuttur. Nar çiçeği ölü hücrelerin yenilenmesini ve canlanmasını sağlamaktadır. Narın cilde olan faydalarında çiçeğinden faydalanmak en doğru seçenek olacaktır.

3- Tatlı krizlerini önlemeye yardımcı olmaktadır.

4- Nar çekirdeği suyu gargara yapılırsa ağız ve diş eti hastalıklarına karşı koruma sağladığı bilinmektedir.

5- Nar çiçeği suyunun bağırsak kurtlarını öldürücü etkisi olduğu bilinmektedir.

6- Grip ve öksürük gibi enfeksiyonel hastalıklarda nar çiçeğinin nefes açıcı etkisi olduğu bilinmektedir.

NARIN ZARARLARI NELERDİR?

Narın vücuda herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak nar bazı kişiler tarafından tüketildiğinde sakıncalı ve zararlı hale gelebilir. Bu nedenle narı herkesin tüketmemesi gerekmektedir.

PEKİ NARI KİMLER TÜKETMEMELİDİR?

Kemoterapi hastaları

Nar içerisinde birçok zengin vitamin ve mineral barındırmaktadır. Narın içerisinde yer alan bu mineraller, kanser ilaçları ile etkileşime geçebilir. Bu nedenle kanser hastalarının ilaç kullandıkları sırada nar tüketmeleri önerilmez.

Hamileler

Yine yüksek miktarda element içeren nar, hamileler için oldukça sakıncalıdır.

Bağırsak ameliyatları

Narın sindirim sistemini hızlandırıcı etkisi bulunmasından dolayı bağırsak ameliyatı geçirenlere nar tüketimi önerilmemektedir.

Gaz ve şişkinlik sorunu yaşayanlar

Çok çabuk hazmedilse de bazı kişilerde gaz ve şişkinlik meydana getirebilir. Ateşi olan hastaların tüketimine dikkat etmesi gerekir.

NAR İLE İLGİLİ HADİSLER

Peygamber Efendimiz, istikbalde olacakları anlattığı bir hadislerinde kıyametten önceki dönemi tasvir ederken: ”Yeryüzü bereketlenir; narlar o kadar büyük olur ki, bir tane narın gölgesinde bir grup insan gölgelenir ve onlar bir tek narı yiyip bitiremezler” şeklinde bir haber vermiştir.

Hz. Ali’den (radıyallahu anh) rivayet edilen bir sözde Hz. Ali efendimizin, narı zarıyla birlikte yememizi tavsiye etmiş ve: “Narı zarıyla birlikte yiyin; o, mideyi temizler.” demiştir.

Editör: TE Bilisim