Durim Abazi’nin Özel Haberi

Miroslav Lajçak, Kosova’daki siyasilere Sırp çoğunluklu belediyeler Birliği’nin kurulması için sözde açık bir talepte bulunarak, “Birlik için anlaşmaya 2013’te Brüksel’de, ardından 2015’te ulaşıldı, ancak uygulanmadı.

Anayasanın görüşüdür. Anayasa Mahkemesine uygun olarak kurulmalıdır. Tüzük bir sonraki adımda tartışılmalıdır. Kapsamlı anlaşmanın bir parçası olan anlaşma imzalandıktan sonra uygulanmaya başlanır. Uygulama, anlaşmanın imzalanmasından sonra yapılacaktır. Birliğin ayrıntıları, anlaşmanın imzalanmasının bir parçası olarak kararlaştırılmalıdır. İmza anında herhangi bir belirsizlik olmamalıdır. İmzalandıktan sonra uygulama başlar. Neyi imzaladığımız ve bize ne söyledikleri konusunda net olmalıyız. Belgeleri hazırlamak ve tartışmak için 2013 ve 2015 yıllarına ve bunlara dayanan Anayasa Mahkemesinin görüşüne sahibiz. Heyetler bunun tartışılacağı konusunda anlaştılar.” ifadelerini kullandı.

BİRLİĞİ KURULMASI MÜZAKERELERİN PARÇASIDIR

Lajçaku, Birliğin tartışıldığını ve müzakerelerin bir parçası olduğu için uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi. Ancak normalleşmenin ne anlama geldiği sorulduğunda Lajcaku, bunu söylemenin kendisine bağlı olmadığını söyledi. Ancak, Sırp çoğunluklu belediyeler birliği kurulmadan ilişkilerin normalleşmeyeceğini söyledi.

KOSOVA’NIN ANAYASAL SİSTEMİ PAZARLANAMAZ

Kosova Meclis Başkanı Vjosa Osmani, Sırbistan ile varılan nihai anlaşmanın Meclis tarafından kabul edilmediği takdirde girmeyeceği konusunda uyardı. Meclis Başkanı Vjosa Osmanı mahkemenin kararına saygı duyulsun çağrıda bulunarak, ülkesinin ikinci Bosna Hersek olmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Slovak diplomatla yaptığı görüşmede başkan Vjosa Osmani, Sırbistan ile diyalog sürecinde Kosova’nın iç uzlaşmasına duyulan ihtiyacı vurguladı. Bu bağlamda Vjosa Osmani, Kosova’nın anayasal sistemi ve ülke bütünlüğünün dokunulmaz olduğunu ve müzakerelerin bir parçası olmaması gerektiğini söyledi. Meclis Başkanı Lajcak’tan, AB’nin Sırbistan’a Kosova ile bugüne kadar varılan anlaşmaları uygulaması ve bazı Sırp devlet yetkililerinin nefret söylemlerini dikkate alması için baskı yapmasını istedi.

Editör: TE Bilisim