Yaz kış fark etmeksizin ama en çok kış aylarında rağbet gören Adıyaman tescilli çiğ köfte lezzetine bir defa düşenler bir daha kolayca bırakamıyor. Vatandaşlar bu harika lezzetin, evde tarifini merak ediyor. Yemek tarifleri ile ilgili bu içerikte evde çiğ köfte nasıl yapılır sorusuna yanıt bulacaksınız. Çiğ köfte tarifi için en doğru yere geldiniz. Peki, Evde çiğ köfte nasıl yapılır? İşte detaylar…

Evde çiğ köfte nasıl yapılır?

Evde kolay ve pratik şekilde yapabileceğiniz çiğ köfte ile lezzetli bir sofra kurabilirsiniz. Önce malzemeler ile başlayalım. İşte evde çiğ köfte yapmak için malzemeler:

Çiğköfte leğeni Yarım kilo ince bulgur (Esmer bulgur göze hitap edecektir) 1 adet kuru soğanın yarısı 3 yemek kaşığı domates salçası (Salçanın oranının kaçırmanız durumunda çiğköftenizde salça kokusu baskın olacaktır. 3 Yemek kaşığı domates salçası yerine 2 domates 1 de biber salçası tercih edebilirsiniz…) 2 yemek kaşığı pul biber 2 tatlı kaşığı toz biber 1 çay kaşığı kuru nane 1 çay kaşığı kekik 1 tatlı kaşığı toz sumak 1 çay kaşığı karabiber 3 yemek kaşığı siyah biber (İsot) 1 Demet Maydanoz 3 dal Yeşil soğan 1 kg Ketçap

NOT: Her şey başlamadan önce çay demliğinde kaynattığınız suyu temiz leğene yaydığınız bulgurunuzun üzerine gezdirerek bulgurun yumuşamasını sağlayın. Bulgurun üzerini bir tepsiyle kapatarak buharın bulgura nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz.

Bu şekilde yoğurmanız kolaylaşacak ve çiğköftenizin kıvamı hazır çiğköfte gibi olacaktır.

Ayrıca kaynattığınız suyu siyah biberi (isot) ıslatmak için kullanın, bu durumda ekstra ekstra yoğurma esnasında su vermenize gerek olmayacaktır ve isot daha kapsamlı nüfuz edecektir.

Peki çiğköfte nasıl yoğrulur?

* Çiğköfte için olmazsa olmaz leğendir… Zemini tırtıklı bir leğen seçmeniz yoğurma işlemi esnasında kolaylık sağlayacaktır.

* Yumuşattığımız bulgurun içerisine nane, kekik, karabiber, sumak, toz biber ve kırmızı pul biberi karıştırarak yoğurmaya başlıyoruz.

* Ortalama 15-20 dakika yoğurarak lezzetleri harmanladıktan sonra salçamızı ekliyoruz. Ve harç tamamen karışana kadar yoğuruyoruz.

* Salçayı da bulgura tamamen yedirdikten sonra kaynar suda beklettiğimiz siyah pul biberi leğene ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz.

* Daha sonra ince ince (soğanlar çiğköfte yendiği sırada ağza gelmeyecek şekilde doğranmalı) doğranan kuru soğanlar leğene ekliyoruz, ardından da yine ince ince doğranan yeşil soğan ve maydanozu da çiğköfteye ekliyoruz.

* Bütün malzemeler harmanlandığı ve bulgurun ağızda kıtır kıtır etmediği kıvama geldiğinde ketçabın 4’te 1’ini leğene ekliyoruz… Burada çiğköftenin tadını kontrol ederek ketçapın ne kadar eklenmesi gerektiğine tercihinize göre karar verebilirsiniz…

Çiğ köftenin yanına ne servis edilebilir?

Çiğ köftenizi yoğurduktan sonra dilerseniz küçük küçük toplar alarak avucunuzda yoğurarak servise hazır hale getirebilirsiniz.

Yanında soğuk ayran servis edebilirsiniz. Bieber turşusu veya kornişon turşu da yanında sevis edilebilir…

Afiyet olsun…

Editör: TE Bilisim