Sırbistan’da 4 Kasım’da yapılan azınlık temsilcileri seçimini yeniden kazanan Sulejman Ugljanin, yaptığı açıklamada, Sırbistan’daki Boşnak azınlığın sorunlarını ve Türkiye ile ilişkileri değerlendirdi.

Sırbistan’daki bazı devlet yetkililerinin uluslararası arenada ülkedeki Boşnak halkının yeterince olgun olmadığını göstermeye çalıştığını savunan Ugljanin, Sırbistan’da yaşayan Boşnakların 4 Kasım’da buna en iyi cevabı verdiğini kaydetti.

“MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Ugljanin, azınlık temsilcileri seçiminin ardından oluşturulacak yeni yönetimin, Boşnak halkının ve Sancak bölgesinin hakları için mücadele etmeye devam edeceğini vurguladı.

Sırbistn’ın devlet organlarının Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinde baskıcı bir tutum sergilediğini söyleyen Ugljanin, “Bu bölgede yaşayan Boşnakların ölümünden hiç kimse ceza almadı. Basit bir trafik cezası için bile 10 gün gözaltı verilirken, Boşnakları öldürmek suçtan sayılmıyor herhalde” sözlerini kullandı.

Ugljanin, Sırbistan devletinin Sancak bölgesine 1990’lı yıllardan beri adeta “üvey evlat” gibi davrandığını vurgulayarak, devlet organlarıyla herhangi bir düzeyde işbirliği yapılmadığını ifade etti.

Eski yasaya göre ülkedeki azınlıkların devlet kurumlarında çalışma hakkına sahip olduğunu ancak bunun silinerek azınlıklara iktidarın kontrolünde haklar tanındığını belirten Ugljanin, “Bunları yapanlar, başı Belgrad’da bulunan ahtapot misali paralel yapılar. Bunları yok etmedikçe Sırbistan adil bir devlet olamaz” diye konuştu.

“TÜRKİYE İLE SANCAK BOŞNAKLARI ARASINDA DERİN BİR BAĞ VAR”

Ugljanin, Sancak bölgesinde Boşnakça dilinin kullanımına yönelik sürecin ise yavaş ilerlediğini belirterek, bu sürecin aynı paralel yapılar yüzünden ilerlemediğini ve Boşnaklara kendi dillerinde eğitim hakkı verilmediğini söyledi. Ugljanin, Türkiye ile Sancak bölgesinde yaşayan Boşnaklar arasında derin bir bağ bulunduğunu belirterek, “Sancak kökenli yaklaşık 3 milyon insan Türkiye’de yaşıyor. İş birliğimiz üst düzeyde. Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesi arasında bulunan Türkiye ile her alanda iş birliğine ihtiyacımız var” değerlendirmesini yaptı.

Ugljanin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic arasındaki iyi ilişkilerin Boşnaklar için çok önemli olduğunun altını çizerek, bu iyi ilişkilerden somut sonuçlar beklediklerini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim