Libya’daki meşru hükümetin isteği üzerine Türkiye Libya’ya asker gönderme tezkeresi hakkında mecliste toplanarak karar verildi. Doğu Akdeniz’de Türkiye ve diğer ülkeler arasında karşılıklı stratejik adımlar atılmaya devam edilirken Türkiye ile ortak mutabakat anlaşması imzalayan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı Hafter güçleri saldırılarını sürdürüyor. Bu bağlamda Türkiye, Libya’ya asker gönderecek. Konuyla ilgili araştırma yapan vatandaşlar, tezkerinin detaylarını öğrenmek istiyor. Peki, Libya tezkeresi nedir? Türkiye Libya’ya ne zaman asker gönderecek? İşte konuyla ilgili merak edilenler.

LİBYA TEZKERESİ KABUL EDİLDİ!

Konuşmaların ardından yapılan oylamada 325 oyla, tezkere kabul edildi. Tezkereye 184 ret oyu verildi. Tezkerenin Meclis’te kabul edilmesinin ardından, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, Libya’ya gidecek unsurları belirleyecek.

Türkiye’nin bir numaralı gündem maddelerinden biri: Libya tezkeresi. Türk askerinin bir yıl süreyle Libya’ya gönderilmesine izin veren tezkere bugün TBMM’de kabul edildi.

LİBYA TEZKERESİ NEDİR?

Tezkere, Türk Dil Kurumuna göre “Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt.” anlamına geliyor. TBMM’de yapılan Libya tezkeresi oylamasında Türk askerinin Libya’ya gönderilmesine izin çıktı.

TÜRKİYE LİBYA’YA NEDEN ASKER GÖNDERİYOR?

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Türkiye’yi Libya’nın Trablus kentinde kurulu Ulusal Mutabakat Hükümetini (UMH) Tobruk merkezli General Halife Hafter güçlerine karşı koruma amacıyla askeri destek vermeye götüren süreç, 27 Kasım’da iki taraf arasında savunma ve güvenlik işbirliği ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılması muhtıralarının imzalanması ile başladı.

Türkiye, Libya ile varılan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasıyla ABD desteğiyle Yunanistan-Güney Kıbrıs-Mısır ve İsrail tarafından geliştirilen Doğu Akdeniz Doğal Gaz Forumu oluşumuna yanıt verirken, bölgedeki hidrokarbon paylaşım mücadelesinde önemli bir adım atmış oldu.

Ancak Türkiye açısından bu kazanımın korunması, Başbakan Mustafa Fayez al-Sarraj liderliğindeki UMH’nin varlığını sürdürmesine; yani, arkasına Rusya, Fransa, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi önemli güçleri alan Hafter’e karşı Trablus’u savunmasına bağlı.

Hafter, son dönemde giderek artan askeri destek sayesinde Trablus hükümetine yeni ve kapsamlı bir operasyon daha başlattı. Türkiye’nin de al-Sarraj hükümetinin kendisini savunması için askeri ve ülkede kalıcı bir siyasi çözümün sağlanmasına dönük siyasi destek verme girişimleri de bu operasyonla birlikte ivme kazandı.

TÜRKİYE LİBYA’YA NE ZAMAN ASKER GÖNDERECEK?

Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin TBMM’de kabulünün ardından Mehmetçik’in Libya’ya ne zaman gideceği merak konusu oldu. Tezkere, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin bütün yetkinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilmesini içeriyor. Buna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8 Ocak’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme sonrasında bir karara varması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim