Emine Bulut’un Kırıkkale’de 18 Ağustos’ta küçük kızı F.B.V.’nin gözü önünde eski eşi Fedai Varan tarafından boğazından bıçaklanarak öldürülmesine ilişkin davanın dosyasında ortaya çıkan belgeler, kolluğun Bulut cinayetine ilişkin ihmal iddiasını gündeme getirdi. Dava dosyasına giren, 22 Ağustos tarihli “CD izleme tutanağına” göre Emine Bulut, saat 14.20.13 sıralarında yanında küçük kızıyla eski eşinin takibinden kurtulmak için Cumhuriyet Polis Merkezi’ne sığındı.

29 DAKİKA KARAKOLDA KALMIŞ

Hürriyet’te yer alan habere göre, olaya ilişkin görüntülerde Bulut’un saat 29 dakika sonra yani 14.49.22’de karakoldan ayrıldığı anlaşılıyor. Bulut, polis merkezinden ayrıldıktan sonra saat 15.00’te 4 polisin imzasının bulunduğu bir tutanak tutuluyor. Tutanakta, Bulut’un eşinden şikâyetçi olmadığı belirtilerek, “18 Ağustos 2018 günü saat 14.00 sıralarında boşandığı eşi tarafından takip edildiği gerekçesiyle Polis Merkezime gelen Emine Bulut isimli şahısla Polis Merkezinden yapılan mülakatta, Polis Merkezine geldiğinde yanında bulunan 11 yaşlarındaki F.B.V isimli kızının henüz 3 aylıkken boşandığı eşi ile çarşıda karşılaşarak tartıştıklarını ve eşi tarafından takip edildiğini beyan etmiş olup, ayrıca boşandığı eşi tarafından cep telefonuna gönderilen küfürlü SMS’lerin olduğunu ancak bunları kızının yanında göstermeyeceğini beyan etmesiyle Grup Amiri ve Teşhis odasına geçildiği, adı geçen bayanın eşi tarafından gönderildiğini iddia ettiği bariz küfürlü SMS’leri kendi telefonundan göstermiş, tahmini 10-15 dk. sonra odanın penceresinden Zafer Caddesi giriş istikametine bakarak onu takip eden boşandığı eşinin gitmiş olduğunu ve artık kendisinin de gitmek istediğini beyan üzerine kendisine konuyla ilgili bir şikayeti olması halinde müracaatını almamız gerektiği hatırlatılmış, iş bu tutanak tarafımızdan imza altına alınmıştır.”

RESEN KORUMA KARARI YETKİSİ VAR

Buna karşın 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da bu gibi durumlarda kadının şikâyetçi olup olmamasının önemli olmadığını ortaya koyuyor. Kanunda kolluk amirinin bir şiddetin olduğundan haberdar olması durumundan şiddet mağduru kadının şikâyetine gerek olmadığı, amirin resen de olsa koruma tedbir kararı verebileceği belirtiliyor

İşte 6284 numaralı o kanun:

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da “Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde yer alan tedbirler, ilgili kolluk amirlerince de alınabilir. Kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk iş günü içinde hâkimin onayına sunar. Hâkim tarafından yirmi dört saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkar” hükmü yer alıyor. Yasaya göre, şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi ortaya çıkması halinde kolluk amirlerince koruma kararı verilmesi mümkün.
Editör: TE Bilisim