Kosova’da meclis, 5 bin kişilik ulusal bir ordu kurulması için ilk adımı attı. Kosova Güvenlik Gücü’nün orduya dönüştürülmesini de içeren üç tasarı parlamentodan onay aldı.

120 sandalyeli parlamentoda 98 milletvekili tasarıya destek verirken, 11 Sırp kökenli vekil oylamayı boykot etti. Tasarının meclisten geçebilmesi için önümüzdeki günlerde yapılacak ikinci oturumda da onaylanması gerekiyor.

Oylama öncesi yaptığı konuşmada Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, “Bu üç yasanın tek bir görevi var, Kosova’nın toprak bütünlüğünü ve Kosova’daki tüm halk gruplarından vatandaşları korumak” dedi.

ORDUNUN ADI DEĞİŞMİYOR

Kosova Güvenlik Kuvvetleri Bakanı Rrustem Berisha, ordunun kurulması ile ilgili yaptığı konuşmada, Kosova Güvenlik Kuvvetleri’nin isminin değişmeyeceğini, ileri bir aşamada Anayasa değişiklikleriyle FSK’nın Kosova Silahlı Kuvvetler (FAK) ismini alacağını ifade etti.

SIRPLAR KARŞI ÇIKTI

Kosova’nın kendi ordusunu kurması daha önce de gündeme gelmişti. Ancak Sırp milletvekilleri, böyle bir hamlenin anayasal değişiklik gerektireceğini öne sürerek bu adıma karşı çıkmıştı. Yeni tasarı, Kosova Güvenlik Gücü’nün bir orduya dönüştürülmesi için yetkilerinin artırılmasını öngörüyor. Bu nedenle Kosova hükümeti, anayasal değişikliğe ihtiyaç olmadığını savunuyor. NATO tarafından eğitilen 2 bin 500 kişilik Kosova Güvenlik Gücü, kriz müdahalesi ve sivillerin korunmasından sorumlu olan hafif silahlı bir güç konumunda. Kosova ordusunun ise 5 bin muvazzaf ve 3 bin yedek askerden oluşması hedefleniyor.

Editör: TE Bilisim