Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in önderliğinde, iki ülke arasındaki anlaşmalar için Gençlik Sarayı’nda imza töreni düzenlendi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev törende yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’si, dünyaya bağımsızlık, mertlik ve cesaret örneğidir.

SİHA’LAR ZAFERİN ANAHTARI OLDU

Vatan muharebesinde Türk savunma sanayisinin ürünü meşhur Bayraktar, büyük değişikliğe sebep oldu. Zaferimizde müstesna rol oynadı.

Ermenistan yönetimi asılsız iddialarından vazgeçerse, onlar da bölgede kurulacak çeşitli iş birliği platformlarında yer alabilir.

Biz iş birliğine hazırız. Yeni bir iş birliği formatı teşkil ederek, gelecekte savaş riskini sıfıra indirebiliriz.

“SEVİNCİ BERABER YAŞADIK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Aliyev’in ardında sözü aldı. Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şöyle;

Değerli kardeşim sayın Cumhurbaşkanı’na bu zafer gününde vermiş oldukları mesaj sebebiyle şahsım ve heyetim adına teşekkür ediyorum. Zaferin tabi başta bu işin liderliğini yapan kardeşime onun şahsında tüm Azeri Türk kardeşlerime mübarek olmasını şahsım heyetim milletim adına ben de diliyorum. Tekrar tebrik ediyorum.

44 günlük bir savaş sonrasında ortaya çıkan netice Azerbaycan’daki kardeşlerimizi nasıl sevindirdiyse aynı şekilde Türkiye’deki kardeşlerini de sevindirmiştir. Bu gerek şahsımızda gerek tüm milletimizin şahsında yaşanan bir sevinçti. Gerek hükümetimiz olarak gerekse bu noktada parlamentonun büyük bir kısmı olarak bu sevinci beraber yaşadık. Buna özellikle de yazılı görsel medyanın da büyük bir kısmı katıldı ve bu zaferi beraber sürekli olarak kutladılar.

“MINSK ÜÇLÜSÜ NE İŞE YARAR?”

Mesajlarını da bu istikamette verdiler. Bugün biz bu törenlere kardeşimin de daveti ile geldik. Caddedeki o heyecanı gördüğümüz zaman böyle bir zaferin neticesinde coşku böyle olurdu bunu gördük. Tabiki böyle bir zaferi tebrik etmek mübarek olsun demek heralde bizim de görevimizdir.

Karabağ bugüne kadar neden böyle sürüncemede kaldı. Neden bu çile çektirildi? Bu MINSK üçlünün işi neydi? Bunlar dünyanın en güçlü ülkeleriydi neden bu kadar oyalandı neticelendirilmedi? Fakat daha sonra çok daha olumlu mesajlar gelmeye başladı. Tabi bunların başında da Fransa, devamlı kardeşimi arıyordu ondan neticeler elde etmeye çalışıyordu. Zaman zaman bize de ulaşmak istedi fakat biz de dönmedik. Çünkü biliyorduk ki dert başkaydı.

“PUTİN OLUMLU ADIMLAR ATTI”

Bunu da özellikle kardeşlerimiz artık göbeğimizi keseceğiz dediler adımı attılar, adımı attıktan sonra zaten iş yürümeye başladı. Sonra da biz burada sayın Putin ile görüşmeler yaptık. Aynı şekilde işin diplomasi boyutunu Dışişleri Bakanım Mevlüt bey yürüttü. Özellikle bu noktada istihbarat, savunma boyutu yürütüldü. Tüm bunlarla birlikte hava çok farklı şekilde gelişmeye başladı. Hele hele burada Putin’in yaklaşımlarını bir kenara koyamam. Onun olumlu yaklaşımları da bu süreci olumlu istikamette götürmeye yardımcı oldu.

Nitekim şu anda bu iş bu aşamaya gelmiş bulunuyor. Platform konusunu doğrusu ben de önemsiyorum. Gerekiyorsa 6’lı bir platform da oluşturabiliriz dedi. Bunu sayın Putin de kabullendi. Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Gürcistan eğer kabullenir uyarlarsa Ermenistan da bu platformun içerisinde yer alabilir. Böylece bölgesel barışı tesis edelim dendi. Şimdi tabi bu bölgesel barışın bu bölgedeki ülkelere getireceği yükler vardı. Bu yüklerin altyapı üstyapı siyasi bunun yanında diplomatik birçok yüklediği görevler vardı.

“MACRON DAHA SİYASETİ ÖĞRENEMEMİŞ”

Bugün de söyledim, eğer olumlu adımlar atıldığı takdirde biz de kapılarımızı açarız. Kapılarımızı Ermenistan’a kapatalım diye bir derdimiz yok. Çünkü biz barışın adımlarını atmak istiyoruz. Bizim Ermenistan halkına da kinimiz yok. Sıkıntımız yönetimiyledir. Benim 100 bini aşkın Ermeni vatandaşım var. Bizim insanlara bir kinimiz yok. Maksat özellikle barışı hakim kılalım adımı da buna göre atalım. Fakat burada liderlikler önemli. Kalkıp Karabağ’ı kendi meclisinden geçirdiğin kararla burası artık devlettir ve biz burayı bu şekilde tanıdık hakkına sahip değilsin. Bunu Paşinyan bile kabul etmiyor sen Macron olarak kalkıp bunu meclisinden geçirmeye kalkıyorsun. Nerede ne nasıl olur bunu bilmiyor. Daha siyaseti öğrenememiş. Yarın bana tabi kızacak bu ayrı mesele fakat biz hakkı söylemek zorundayız.

“YOLLAR, DEMİRYOLLARI YAPILACAK”

Bugünkü heyecan burada farklı bir durum ortaya koydu. Artık Azerbaycan bu yeni oluşumdan sonra ben inanıyorum ki çok ciddi altyapıyı üstyapıyı bölgede oluşturma adımlarını atacak. Bu adımlarla beraber de süratle şöyle yaz mevsimi ile beraber yapılan yeni yollardan, tabi öğrendiğim kadarıyla inşallah yollar, demiryolları yapılacak. Kararı zaten sayın Başkan vermiş. Tüm bu yollarla beraber hava değişecek.

Editör: TE Bilisim