Gündem olduktan sonra milyonlarca insanın gözü kulağı Emeklilikte Yaşa Takılarlar EYT ile ilgili gelişmelerdeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT yasası ile ilgili açıklamaları ile konu farklı bir boyuta geçmişti. Bu bağlamda araştırma yapanlar, EYT’de son durum nedir? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası çıkacak mı? gibi sorulara yanıt aramaya başladı. Konuyla ilgili m erak edilenler haberimizde…

EYT’DE SON DURUM NEDİR?

EYT ile ilgili son gelişmeler sıkça takip edilmeye devam ediyor. Son olarak Bakan Berat Albayrak, “Biliyorsunuz, emekliliği hak etmenin üç şartı var; yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi. Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılanlar dediğimizde, yaştan dolayı emeklilik hakkını kazanamayanlar var. Konuyu etraflıca inceledik ve birden fazla alternatif üzerinden çalışıp maliyetleri çıkardık. Yüksek maliyetinin yanı sıra sosyal güvenlik reformundan bir geri dönüşü ifade ettiği için ilke olarak da karşıyız. Reformu geriye döndürmek aktüeryal dengeniz bozulması demek” açıklamasında bulunmuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN EYT AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde “Tutturmuş EYT. İskandinav ülkeleri bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar maalesef bunun bedelini ödeyecekler ve ödediler. Niçin erken emeklilik? Ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını en güzel şekliyle alsın. Milletimizin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum” açıklamasında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın EYT konusunda yaptığı açıklama sonrasında hükümet kanadından farklı bir açıklama yapılmadı. EYT’liler ilgili yeni bir gelişme olduğunda haberimizden takip edebiliriz.

EMEKLİLİKTE YAŞA NASIL TAKILDILAR?

8 Eylül 1999 tarihinden önce kadın 20; erkek 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu. 8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlarda 58, erkeklerde 60’a çıkartıldı. 2008 yılında yapılan ikinci değişiklikle de emeklilik yaşı 2036’dan itibaren yeniden kademeli olarak artırılarak kadın ve erkeklerde 2048 yılında 65’te eşitlenecek.

EYT’DE KONU OLAN FİNLANDİYA MODELİ NEDİR?

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların emekli olabilmeleri adına gündeme gelen bu modeli ile her eksik yıl için belli bir oranda düşük maaş ödemesi şeklinde işliyor. Yani bu model ile emeklilik için gerekli işlemleri tamamlamış ancak yaş dolayısıyla emekli olamayan vatandaşlar, her eksik yıl için daha düşük bir ücretle emekli olabiliyorlar. Bu modelde ayrıca daha sonra prim ödeyerek maaşını yükseltme imkanına da sahip oluyor.

Finlandiya’da uygulanan sistem esasına göre emekli olmak için gerekli her eksik yıl için yüzde 2 eksik maaş ödeniyor. Emekli olmak için yaş şartını tamamlamaya 4 yıl eksiği bulunan bir vatandaş Finlandiya modeli ile yüzde 8 daha az bir maaş alarak emekli olmaya hak kazanmış oluyor.

Editör: TE Bilisim