Cuma günleri ve cenazelerde okunan selaların bugün birçok camide okunuyor. Çarşamba gecesi okunan selaların nedenini öğrenmek isteyenler arama motorlarında bunun sebebini öğrenmek istiyor. Bu bağlamda Selalar neden veriliyor? Bugün neden selalar okunuyor? gibi sorulara cevap arıyor. Merak edilenler haberde yer alıyor.

Selalar neden veriliyor?

Yarın 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümü  olduğu için camilerden selalar okundu.

Sela Nedir?

Sela kelime anlamı itibariyle dua ve namaz anlamına gelmektedir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in Allahtan rahmett temenni ederken ve Allah’ı meth ederken onun şefaatini dileyen bir dua çeşidi olarak bilinmektedir. Sela belli bir besteyle veyahut serbest şekilde okunan dualardan oluşur.

Sela her Cuma saati okunmaktadır. Ayrıca bir cenaze olduğu zamanda cami minarelerinden sela sesleri yükselmektedir. Sala sadece camilerde değil aynı zamanda tekkelerde ve medreselerde de okunmaktadır. Tekkelerde birbirinden farklı olarak selalar yer almaktadır. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de de Ahzap suresinin 56. ayetinde sala söylemenin öneminden bahsedilmiştir. Peygamber efendimiz’in adı anıldığında sala okunmanın öneminden söz edilir.

Sela okunduğu duruma göre bayram selası, cenaze selası ve cuma selası olarak adlandırılır. Türk musikinde ise selalar bir dini literatür olarak yer almıştır. Aynı zamanda bir cami musikisi olarak da selalar kabul edilmiştir. Selalar bu musiki de beste şeklinde okunur. Selalar okunurken birden fazla müezzin tarafından ezanda olduğu gibi okunabilir.

Editör: TE Bilisim