Diriliş Postası Muhabiri Gökhan Yılmaz/İstanbul

Ortadoğu’yu yeniden şekillendirmek için kullandığı piyonları bir bir ortadan kaldıran ABD, DEAŞ lideri Bağdadi’nin ardından İranlı katil Kasım Süleymani’nin de öldürüldüğünü açıkladı. İran intikam yeminleri etse de söz konusu savaşın Irak üzerinden yürütülecek. Önümüzdeki dönem Irak halkı için çok daha zor geçecek.

Kendini, “Şunu bilmelisin ki İran’ın Irak, Lübnan, Gazze ve Afganistan politikalarını ben kontrol ederim” sözleri ile tanıtan İran’ın eli kanlı tetikçisi Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü iddia edildi. Irak makamları tarafından yapılan açıklamada Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in de aralarında bulunduğu 15 kişi Bağdat Uluslararası Havaalanı yolunda araçlarını hedef alan bir füze saldırısı sonucu öldü. Saldırının 2019’un son günü İran destekli milislerin ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne baskın düzenlemesinin ardından gelmesi dikkat çekti. Saldırıyı ABD üstlenirken, İran ve İran’ın Irak’taki tetikçilerinden intikam mesajları yayımlandı. Süleymani’nin öldürülmesi ile ABD ve İran’ın Irak üzerinden yürüttüğü vekâlet savaşının yeni bir boyut kazanması ve çatışmaların şiddetlenmesi bekleniyor.

İRAN’DA İNTİKAM YEMİNİ VE YAS

Manevi oğlu Süleymani’nin öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Suçluları acı bir intikam bekliyor” mesaji veren İran’ın teolojik lideri Hamaney,  “Onun gidişiyle onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak” ifadelerini kullandı. İran halkına başsağlığı da dileyen Hamaney, ülkede üç gün yas ilan edildiğini bildirdi. Hamaney’in ardından İran’ın en yetkili makamlarından da intikam mesajları yayımlandı. Savunma Bakanı Emir Hatemi, “Saldırının karşılığı sert bir şekilde verilecek” derken, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de “İran ve bölgenin özgür ulusları, ABD’nin işlediği bu korkunç suçun intikamını kuşkusuz alacaktır” ifadelerini kullandı.

İran’ın karizması çizildi

Afganistan’dan Irak’a, Lübnan’dan dünyanın hemen her bölgesinde faaliyet gösteren Şii grupların bağlı bulunduğu Süleymani’nin ölümüyle birlikte İran’ın bütün yurtdışı operasyonları tehlikeye girdi. Saldırıda ölen 15 kişiye DNA testi yapılacağı belirtilse de cesedi paramparça olduğu belirtilen Süleymani’nin öldüğüne dair sunulan tek delil şimdilik yüzüğünün bulunduğu eli. Suriye ve Irak’ta on binlerce sivilin ölümüne sebep olan bir katilin yasını tutacak değiliz. “Beşer zulmeder kader adalet eder” diyerek, Süleymani üzerinden tırmandırılacak fitnenin sivil halka daha fazla zarar vermemesi için dua ediyoruz.

DAĞITILAN MEHDİ ORDUSU’NA ÇAĞRI

İntikam mesajı veren bir diğer isim İran Devrim Muhafızları Ordu Sözcüsü Ramazan Şerif oldu. Şerif, “Devrim Muhafızları ile bölgedeki müttefiklerinin bugünden itibaren yeni bir aşamaya geçeceğini ve ABD ile İsrail’in sevincinin “mateme dönüşeceğini” söyledi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de “ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır” ifadesini kullandı. Süleymani’nin ölümüne ilişkin en sert mesajı ise Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr verdi. Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2008 yılında dağıtıldığını açıkladığı Mehdi Ordusu ve Yevm el-Mevud Tugayı’nı da teyakkuz halinde olmaya çağırdı. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, ABD saldırısında öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani için “intikam vaadinde” bulundu. Nasrallah, yayımladığı mesajında, “Süleymani’nin şu dünyanın en kötüleri olan katillerine adil şekilde kısas uygulamak tüm direnişçilerin görevidir” dedi.

BAĞDAT HALKI SEVİNÇLİ

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Süleymani’nin öldürülmesi sonrası Tahrir Meydanı’nda bir grup, sevinç gösterisi yaptı. Irak’ta sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, başkentteki Tahrir Meydanı’nda Irak bayrağı taşıyan bir grup gösterici, Süleymani’nin öldürülmesine karşı sloganlar eşliğinde sevinç gösterisi düzenledi. Suriye’de ise rejim kanadında yas var. Rejiminin haber ajansı SANA’ya göre, rejimin dışişleri bakanlığından bir yetkili, “Süleymani ve Mühendis’in ABD’nin saldırısında öldürülmesini en sert ifadelerle kınıyoruz” dedi. Öte yandan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), tarafından yapılan açıklamada ise, “Katliamlar ve Suriyelilerin tehcirlerinden sorumlu terörist Süleymani’nin öldürülmesi, Suriye’deki sivillere yönelik ihlallerden sorumlu savaş suçlusunun sonunu temsil ediyor” denildi.

ABD ALARMDA

İran’dan gelen intikam mesajlarının ardından ABD’de alarm seviyesi yükseltildi.  Irak’taki ABD vatandaşlarına “Irak’ı terk edin” mesajı yollayan ABD, New York ve Los Angeles’ta

Kırmızı alarm verdi. Olası bir misillemeden çekinen ABD’li yetkilileri tedbirlerin arttırıldığını duyurdu.

“KAHROLSUN VELAYETİ FAKİH KARŞITLARI”

Süleymani’nin ölümü İran’da protestolara sebep oldu. Tahran’daki İmam Humeyni Musalla Camisi’nde cuma namazı sonrası binlerce kişi sokağa döküldü. Kirman, Kum ve Zahidan gibi diğer büyük kentlerle eş zamanlı protestolar düzenlendi. Protestolarda, “Kahrolsun Amerika”, “Kahrolsun İsrail”, “Kahrolsun Velayeti Fakih karşıtları” şeklinde sloganlar attı.

Yerine Tuğgeneral Kaani getirildi

ABD saldırısı sonucu ölen Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin yerine, yardımcısı Tuğgeneral İsmail Kaani getirildi.  Kaani, İran-Irak savaşında Nasr-5 ve İmam Rıza-21 Tugayı komutanlığını yapmıştı. Öte yandan Obama döneminde İran’la yakın ilişki kuran ve İran’ı Sünniler’e karşı İslam dünyasının liderliğine getirme çabasında olan ABD, bir anda Sünniler’in kurtarıcısı rolüne büründü.  Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz, twitter üzerinden yaptığı açıklamada Süleymani’nin terörist olduğunu belirterek ABD’nin ‘kurtarıcı’ olduğuna işaret etti.

HAŞDİ ŞA’Bİ IRAK’I SUÇLADI

İran destekli terör örgütü Haşdi Şabi ise, ölümlerden Iraklı makamları sorumlu tuttu.

Haşdi Şabi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye’nin başkenti Şam’dan gelen Süleymani’nin yerel saatle 11.00’da Bağdat’a indiğine dikkat çekildi. Haşdi Şabi elebaşlarından Mühendis’in Süleymani’yi karşılamak için gittiği belirtilen açıklamada, söz konusu istihbaratın Iraklı ‘Bazı taraflarca’ ABD’lilere sızdırıldığı vurgulandı.

Müslümanların katili!

1998’den beri İran’ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarından sorumlu İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanlığını yürüten Süleymani, Afganistan, Lübnan, Irak ve Suriye’de İran’ın bölgedeki politikalarını belirleyen ve bu ülkelerde yaşanan büyük katliamlardan sorumlu kişi olarak biliniyordu. Özellikle Suriye savaşında on binlerce sivilin öldürüldüğü başta Halep, Doğu Guta saldırılarında kara güçlerini organize eden Süleymani, DEAŞ bahanesi ile Musul’a gönderilen Haşdi Şabi’nin, ABD zırhlıları eşliğinde Müslümanlar’a yönelik katliam operasyonlarında rol almıştı.

Editör: TE Bilisim