Nar meyvesinin yararları oldukça fazla ve önemlidir. Dünyanın en yararlı meyvesi olarak da bilinen narın binlerce bilinmeyen faydası bulunmaktadır.

Narın Faydaları Nelerdir?

En çok da kalbin dostluğunu üstlenen narın faydaları aşağıda sıralanmıştır:

Kansere Karşı Koruma: Narda bulunan fitokimyasallar başta kansere karşı koruma sağlar. Bununla birlikte enfeksiyon ve kronik hastalıklara karşı da kişinin daha güçlü olmasını sağlar. Enfeksiyonlarla Savaşır: Günlük C vitamini ihtiyacından %40 daha fazla C vitamini içeriği ile enfeksiyonlara karşı savaşır. Hücre Hasarlarını İyileştirir: Yüksek antioksidan içeriği sayesinde inflamasyonları azaltır, hücre hasarlarının önlenmesine yardımcı olur. Hafızayı Güçlendirir: Alzheimer ve Parkinson hastalığının ilerlemesini durdurur ve hafızayı korur. Kalp Dostudur: Kan dolaşımını hızlandıran nar, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Tansiyon Dengeleyicidir: Tansiyon dengeleyici işlevi ile tansiyon şikayeti yaşayan kişilerin ideal tansiyon seviyesine ulaşmasını sağlar.

Sindirimi Rahatlatır: Çok önemli bir posa içeriğine sahip olduğundan nar, sindirim sistemini düzenler. Bu sayede şişkinlik, kabızlık gibi sorunların önüne geçilmiş olur. Tip 2 diyabet hastalığına karşı korur: Bunu anti-enflamatuar özelliği ile yapar. Cilt Sağlığını Muhafaza Eder: Cildin dokusunu ve parlaklığını artırarak kuru ve solgun ciltlere iyi gelir. Diş ve Ağız Sağlığına Faydalıdır: Antibakteriyel ve antiviral özelliği ile diş plağının etkilerini azaltır ve ağız hastalıklarına karşı korur.

Nar Neye İyi Gelir?

Nar, genel olarak vücudun her yerine etki eder. Narın iyi geldiği şeyler aşağıda bahsedilmiştir:

Kalp sorunlarına iyi gelmekle birlikte kötü kolesterolün birikmesini önler. Kanser oluşumunu önlemekle birlikte mevcut kanser hastalığının iyileşmesinde de etkilidir. Çeşitli ağız ve diş hastalığına iyi gelir. Kana demir vererek baş dönmesi, halsizlik, işitme kaybı gibi anemi semptomlarına iyi gelir. Diyabet hastalarının koroner hastalık riskini azaltır. Sindirim sistemine iyi gelerek kabızlık, şişkinlik gibi sindirim sorununa iyi gelir. Aynı zamanda mideyi güçlendirir. Romatizma, eklem ve kas ağrılarını en aza indirger. Aynı zamanda her türlü ağrıya da iyi gelmektedir.

Nar Suyunun Faydaları Nelerdir?

Nar suyu, narın sağladığı tüm yararları içerir. Aynı zamanda antioksidan bileşenler ve fitokimyasal ögeleri daha yüksek konsantrasyonlarda içerir. Yani 1 bardak nar suyu içmek birkaç adet nar tüketmekle aynıdır. Fakat narın suyu sıkıldığında posası gider. Posasının da faydalı olduğu bilindiğinden eğer sindirim ile ilgili problemler için nar tüketmek isteyenler varsa direkt yemelidir. Aynı zamanda nar suyunda nara göre glisemik indeks daha yüksektir. Bu nedenle diyabet hastaları da narı direkt tüketmelidir. Narın kendisi kadar suyunun faydaları da pek çok rahatsızlığa iyi gelmektedir.

Kimler Nar Tüketmemelidir?

Nar yememesi gereken kişiler aşağıda sıralanmıştır:

İlaç kullanan kanser hastaları

Hamileler Bağırsak ameliyatı geçirenler Gaz ve şişkinlik sorunu yaşayanlar

Narın içinde bulunan mineraller kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşime geçebilir. Bu nedenle ilaç tedavisi alan kanser hastalarının nar tüketmemesi gerekir. Yüksek element içeriğinden dolayı hamileler için oldukça sakıncalıdır. Sindirim sistemini hızlandırıcı etkisi nedeniyle bağırsak ameliyatı olanlara nar tüketmeleri önerilmez. Çok hızlı sindirilse de gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Ateşi olan hastalar nar tüketimine dikkat etmelidir.

Nar Çiçeğinin Yararları Nelerdir?

Nar çiçeği bitkisinin faydaları kısaca şöyle listelenebilir:

İshali önler ve tedavi eder. Ölü hücrelerin yenilenmesini ve canlanmasını sağlar. Bu yüzden cilde iyi gelir. Tatlı krizlerine iyi gelir. Ağız ve diş eti hastalıklarına karşı korur. Bağırsak kurtlarını öldürür. Nefes açıcı etkisi olduğundan grip ve öksürük gibi enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir.

Nar çiçeği bitkisinin faydaları da en az narın faydaları kadar önemlidir. Kullanım açısından farklı içeriklere sahip olan nar ve türevleri pek çok hastalığa iyi gelir. En etkili sonuç için direkt meyvenin veya bitkinin kendisinin tüketilmesi önerilir.

Narın faydaları nelerdir? Nar ile alakalı hadis ve ayetler…

Sağlık

Habere Git

Kudret narının faydaları nelerdir? Kudret narının vücuda 8 faydası

Sağlık

Habere Git

Editör: TE Bilisim