Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Libya’da Birleşmiş Milletler’in tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) devirerek askeri diktatörlük kurma peşindeki Hafter zor günler yaşıyor. Destekçileri Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır birliklerinin Türk SİHAları tarafından derdest edilmesiyle ne yapacağını şaşıran darbeci Hafter, çareyi Yunanistan’da buldu. Hafter militanlarının Twitter hesabı, Yunan bayrağı dalgalanan bir video paylaşarak Yunan Deniz Kuvvetleri’nin Avrupa Birliği (AB) operasyonu kapsamında bölgeye gidecek Spetsai adılı firkateyni selamladı. Daha önce bu görevde kullanılacağı açıklanan Hydra adlı firkateyn “hasar” gerekçesiyle geri çekilmiş ve yerine Spetsai’nin görev yapacağı açıklanmıştı. Ancak söz konusu hasar ile ilgili Yunan askeri yetkililerin detay vermekten kaçınması da dikkat çekmişti.

10 SİLAHLI ARAÇ İMHA EDİLDİ

Son çare olarak Yunanistan’a mesajlar gönderen Hafter militanlarının kayıpları gün geçtikçe artıyor. Libya Ordusu, Hafter’e bağlı milislerin 10 silahlı aracını başkentin güneyinde imha ettiğini duyurdu.

Kazirma ve Ehya el-Berriye cephelerinde önemli bir bölgenin milislerden arındırıldığı vurgulandı. Libya ordusu, başkent Trablus’taki eski havaalanını da kurtararak şehre roket saldırısı riskini tamamen ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Zira Hafter milislerinin kontrolündeki Yermük, Hamza ve Tikbali askeri kampları 22-24 Mayıs tarihleri arasında üç gün gibi kısa bir sürede ele geçirilmişti.

AMBARGOYA RAĞMEN SİLAH SEVK EDİLİYOR

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Hafter’e bağlı güçlerin Trablus çevresinde sivil ölümleriyle sonuçlanan patlayıcı bomba kullanımı kınandı. Libya’ya savaşın her iki tarafına destek için gönderilen paralı askerlerin ve silahların sayısının artmasından derin endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, Libya’ya neredeyse her gün hava kara ve deniz yoluyla silah transferi yapıldığı uyarısında bulunuldu.

PANDEMİYE RAĞMEN ÇATIŞMALAR DURMADI!

Artan silah ambargosu ihlallerinin çatışmaları daha da artırarak Libya halkı için felakete neden olacağına dikkati çekilen açıklamada, BM üyesi tüm ülkelere silah ambargosuna uyulması çağrısı yapıldı. BM Güvenlik Konseyi, Libya’ya 2011’den beri silah ambargosu uyguluyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de BM Güvenlik Konseyi’nin çatışma bölgelerinde sivillerin korunmasını görüştüğü oturumda yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele için yaptığı küresel ateşkes çağrılarının duyulmadığından yakındı. Gutteres, Libya’da 1 Nisan ve 18 Mayıs arasında 58 sivil öldü ve 190 sivil ise yaralandığını söyledi.

Editör: TE Bilisim