Elazığ’da 24 Ocak akşamı 6,8 şiddetinde meydana gelen depremin ardından tüm Türkiye arama kurtarma çalışmalarına seferber oldu. Arama-kurtarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen hummalı çalışmaların yanı sıra yerli ve milli teknolojik ürünler de çalışmalarda büyük destek oluyor. AFAD tarafından yapılan açıklamalarda deprem sonrası yaralı sayısı 1015 ölü sayısı 22 olarak belirtildi. Ayrıca deprem bölgesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, binaların hasar tespit çalışmaları da sürmekte.

YERLİ İHA’LAR DA DESTEK VERİYOR

Bölgede hasar tespit faaliyetlerine destek veren ANKA İnsansız Hava Aracımızın yanı sıra bir adet İnsanlı Keşif Uçakları da hasar tespit çalışmalarına destek veriyor. Depremin ardından hasar gören binalar için alınan önlemlerle birlikte hasar tespit çalışmaları da sürdürülüyor. Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Elazığ’da meydana gelen deprem sonrası bölgede hasar tespit faaliyetlerine destek veren ANKA İnsansız Hava Aracımızın yanı sıra bir adet İnsanlı Keşif Uçağımız da (İKU) havadan hasar tespit çalışmalarına destek sağlaması için görevlendirildi.” dedi.

YIKILMA İHTİMALİ OLAN BİNALARI TESPİT EDİYOR

Hasar tespit çalışmalarında kullanılan cihazlar arasında Vibrometre de yer aldı. Bu cihaz dakikada 2 milyon lazer vuruş yaparak binaların titreşimlerini ölçüyor. Yıkılma riski yüksek binaları tespit ettiğinde ikaz veriyor. Titreşimi ölçerek yaptığı testle binanın hangi yöne doğru yıkılacağını da tespit ediyor. Cihazın kullanılma anı ise kameralara böyle yansıdı:

VİBROMETRE’NİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Vibrometre titreşime dair üç parametreyi kesin şekilde ölçer, ek olarak takometre özelliği vardır. Vibrometre motorların, yaylı, dişlilerin, rulmanların, motor şanzımanlarının vb. titreşimlerini kontrol eder.  Ayrıca makine ve döner sistemlerin devirlerini ölçmeye uygundur. Dahili frekans filtreleri arka plan seslerini emer böylece titreşimi doğru şekilde ölçer.

Editör: TE Bilisim