Yayınlandığı her bölümde seyircisini çoşturan Kuruluş Osman dizisinin bu hafta 17. bölümü yayınlanıyor. ATV ekranlarının beğenilerek izlenen dizisi Kuruluş Osman’ın bugün yeni bölümü yayınlanıyor. Kuruluş Osman’da Moğol komutanı ‘Balgay’ karakteri ve onu canlandıran ünlü oyuncu Yurdaer Okur hakkındaki bilgiler de yoğun olarak irdeleniyor. Diziyi yakından takip edenler izleyiciler, Balgay kimdir? Kuruluş Osman Balgay gerçek tarihte var mı? Moğol komutanı Balgay nasıl öldü? soruna arama motorları üzerinden cevap arıyor. İşte Balgay ile ilgili bilenen detaylar…

Moğollar, Söğüt’e baskın yapmış ve her yeri yakıp yıkmıştı. Moğollar, Dündar Bey, Gündüz Bey’i esir alarak obadan götürmüş daha sonra kendilerine itaat etme koşuluyla serbest bırakmıştı. Kuruluş Osman’a yeni katılan oyunculardan biri de usta oyuncu Yurdaer Okur oldu.

Kuruluş Osman’da heyecan dorukta. İzleyicilerin hop oturup hop kalkacağı bir bölüm daha geliyor. Yeni bölümde Osman Bey, Moğol komutanı Balgay peşine düştüğü sırada Aksaçlılar tarafından Osman Bey’e yeni bir görev veriliyor.

Yeni bölümde diziye Prenses Adelfa Kuruluş Osman’a dahil oluyor.

MOĞOL KOMUTAN BALGAY KİMDİR?

Cengiz Han’ın torunu olan Hülagu Han Batı Asya’nın çoğunu ele geçiren Moğol hükümdarıdır ve İlhanlılar’ın kurucusudur. Mengü Han ve Kubilay Han’ın da kardeşidir. İran Azerbaycan merkezli yeri bir devlet kuran Hülagu Han Ön Asya’ya gelip burada güçlü bir hâkimiyet kurmuştur. Hülâgü Han’ın en çok sevdiği ve destek verdiği Moğol komutanlarından olan Balgay’ın ise Türk düşmanlığı eskiye dayanır.

Moğolların saldırıları sonucu Anadolu’nun batı uçlarına kaçan Türkmenler yeni beylikler kurarak Moğol ve Bizans arasında kalmıştır. Zira Hülâgü Han bölge de Bizans ile de anlaşarak Türk obalarının güçlenmesine engel olmak istemekteydi. Moğolların komutanı Bulgay, birçok Türk beyliğine boyun eğdirirken Osman Bey’e karşı yenilgiye uğramıştır. Moğol komutanı Bulgay daha fazla Müslüman kanı dökmek isterken Osman Bey de Balgay’ı durdurarak Osmanlı’nın gücünü Moğollar’a göstermiştir.

Burak Özçivit’in oynadığı Kuruluş Osman’ın kadrosuna ünlü bir isim dahil oldu. Moğol komutanı ‘Balgay’ karakterini canlandıracak usta oyuncu “Yurdaer Okur” da diziye dahil oldu.

Alişar’ın adamları tarafından pusuya düşürülen Gündüz, ağır yaralı vaziyette Kayı Obası’ndadır. Osman ağabeyine saldıranları yakalamak için harekete geçerken, Şeyh Edebalı, Bala’yı isteyen Alişar’ı reddeder. Müneccim Abdül kılığında Alişar Bey’i etkisi altına alan Yannis, Sofia’yla birlikte Alişar Bey’i Osman’a ve Şeyh Edebalı’ya karşı kışkırtır. Kayı obasına giden Alişar Bey, Dündar Bey’e meydan okuyarak kendisinden çalınan altınların iadesini talep eder.

Moğol tehlikesini sezen ve Kayıların geleceğini tehlikede gören Dündar Bey, obanın teyakkuza geçmesini ister. Osman’ın ise farklı bir planı vardır. Moğolların Söğüt’e geldiğini öğrenen Osman ne yapacak? Gündüz kurtulabilecek mi? Yannis ve Sofia’yla ittifak arayan Alişar Bey’in yeni hamlesi ne olacak? Bu soruların cevabı yayınlanacak yeni bölümde.

Yurdaer Okur kimdir?

29 Ekim 1974’te Rize’de doğdu. Bafra Süper Lisesi’ni bitirdikten sonra Akdeniz Üniversitesi “Turizm İşletmeciliği” bölümüne girdi.

Üç sene bu okulda okuduktan sonra işletmenin kendisine göre olmadığını anladı ve 1994 senesinde Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tiyatro bölümünü kazandı.

Daha Sonra M.S.Ü Devlet Konservatuvar’ında yüksek lisans yaptı.

1999’da Genco Erkal ile tanışan Okur, Dostlar Tiyatrosu’na katılarak Yalınayak Sokrates adlı oyunda oynadı. Ardından 2000 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda yevmiyeli oyuncu olarak yer almaya başladı. Daha sonra, 2002 yılında kadrolu olarak Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’na atandı. 2000 yılından başlayarak Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde birçok oyunda yer aldı ve yönetmenlik yaptı.

Diyarbakırlı Gençlere Drama Dersleri verdi. Tiyatro aktörlüğünün dışında, Sinema ve televizyon çalışmaları da yapmaktadır.

Yurdaer Okur’un Oynadığı Filmler

Keşif – Volkan Kocatürk

Direniş Karatay – Selahattin Sancaklı

Türkan – Cemal Şan

Labirent – Tolga Örnek

Kısık Ateşte 15 Dakika – Neco Çelik

Gen – Togan Gökbakar

Sır Çocukları – Ümit Cin Güven, Aydın Sayman

Yurdaer Okur’un Oynadığı Diziler

Nöbet

Alija

Yeter

Reaksiyon

Karadayı

Kılıç Günü

Sakarya Fırat

Köprü

Kabuslar Evi: Çarşamba Karısı

Belalı Baldız

Aşk Oyunu

Aslı ile Kerem

Çifte Bela

Tatlı Hayat

Üzgünüm Leyla

Evdeki Yabancı

Dadı

Ferhunde Hanımlar

Yurdaer Okur’un Rol Aldığı Oyunlar

Ran,

Ölümü Yaşamak,

Yastık Adam,

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz,

Beş Yıl Geçince,

Hortlaklar,

Dünyanın,

Benerci Kendini Niçin Öldürdü,

Ben Ruhi Bey Nasılım,

Güzellik Kraliçesi,

Ketçaplı Spagetti,

Sokrates

Editör: TE Bilisim