Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

Kosova’da geçtiğimiz 6 Ekim’de Ramush Haradinaj’ın istifasından sonra erken seçime gidilme kararı alınmıştı. Seçimi galibi olarak LVV’nin lideri Albin Kurti’ye yeni hükümeti kurma görevi verilmişti.

LDK lideri Isa Mustafa ile LVV lideri Albin Kurti, anlaşmaya varıldığını belirterek yaklaşık 4 aydır süren hükümet kurma maratonun sona gelindiğini açıkladı.

İki parti başkanları düzenlediği basın toplantısında bugün mecliste onaylanması beklenen ve kendileri değerlendirdiği “Umudun hükümeti”in detaylarını anlattı.

Başbakan adayı Albin Kurti, yaptığı konuşmada, hükümette 15 bakan, iki başbakan yardımcısı ve 33 bakan yardımcısı olmasını anlaştıklarını söyledi. Böylece Haradinaj’ın hükümetinde 21 bakan ve yaklaşık 80 bakan yardımcsının sayısı azalmış olacak.

“İSTEDİĞİMİZ VATANDAŞLARIN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMAK”

Kurti, konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi: “Anlaşmayı imzaladık, her şey üzerinde anlaştık ve birlikte yöneteceğimiz yeni hükümette sorumlulukları paylaştık. Süreç kolay değildi, ama amaçlanandan veya aktarılandan çok daha güvenli bir yolculuk idi”

LDK Başkanı Isa Mustafa ise, Kosova’nın yararına olan ve ülkede olması gereken değişikliklerin çıkarına bir anlaşmaya vardıklarını vurgulayarak, “Anlaşmanın, LVV’nin lideri ve ortaklarıyla uzun zamandır devam eden ortak bir çalışmanın sonucu olduğuna inanıyorum. Tüm alternatifleri, olasılıkları araştırdık, Kosova Cumhuriyeti’nin çıkarına olduğunu düşündüğümüz bir çözümü bulduk.” ifadelerini kullandı. Mustafa’ya göre, gelecekte istedikleri bu hükümetin başarılı olması ve vatandaşların beklentilerini karşılamasıdır.

Cumhurbaşkanı meselesine gelince Mustafa, “Bugün imzaladığımız anlaşmanın bir parçası olmamayı kabul ettik.” dedi.

ONAY GELDİ

LVV Hareketi anlaşmayla ilgili bir parti referandumu düzenlerken, LDK anlaşmayı Genel Konsey’e sundu.

Kosova Demokratik Birliği Genel Konseyi oybirliğiyle LVV Hareketi ile ortak yönetime oy verdi. LDK sözcüsü Besian Mustafa medyaya açıklamadalarda bulunarak tüm konsey üyelerinin anlaşma lehine oy verdiğini söyledi.

Arnavutluk Başbakanı EdiRamaKosova’nın yeni hükümeti kurma konusunda LVV-LDK anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını kaydederek, “LVV-LDK’ye yeni hükümet kurma ve Kosova yönetiminde başarılar dilerim. Sınır ötesi Arnavutlar için olabildiğince faydalı bir işbirliği yapmak istiyorum ve vatandaşlarımızın ve işletmelerin sınırımızdaki serbest dolaşımı sorununu masaya getirmeyi dört gözle bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Yeni hükümetten en büyük beklentilerden biri, Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığını sürekli olarak tanımasını sağlayacak bir anlaşmaya varması.

Editör: TE Bilisim