54 yaşındaki Vladimir Solovyov, “İdam cezasını geri getirme zamanı geldi” dedi.

Yargı sistemindeki değişikliklerle idam cezası ile ilgili moratoryumunun kalkması gerektiğini söyleyen Solovyov, “Avrupa Konseyi’nden ayrılmalıyız, tüm bu oyunları durdurmalıyız” dedi.

Rusya’nın ünlü TV ve radyo sunucusu Vladimir Solovyov, Güney-Doğu Asya idam cezalarıyla uyuşturucu sorununda ciddi aşamalar kaydettiğini de bildirdi.

RUSYA’DA İDAM CEZASININ GEÇMİŞİ

Rus ceza kanununda idam cezası halen bulunuyor. Ancak konuyla ilgili moratoryum, 1997 yılından beri Rusya’da uygulanmıyor. Rusya’nın 1997’deki Avrupa Konseyi’ne katılımı şartı olan söz konusu alınan moratoryum kararı, Rusya’da ölüm cezasının tamamen kaldırılmadı. 16 Nisan 1997 tarihinde Rusya, ölüm cezasının kaldırılmasına ilişkin İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunması Sözleşmesi’nin 6 nolu Protokolü’nü imzaladı. Ancak Rus parlamentosunun alt kanadı olan Devlet Duması planlandığı gibi bu uygulamayı onaylamadı. Eğer, Duma söz konusu protokol onaylanmış olsaydı, bugün Rusya’da ölüm cezası kaldırılacaktı.

BM’NİN İDAM ÇALIŞMALARI

Geçtiğimiz günlerde ölen, BM’nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan, “Çatışmalar Sonrası Toplumlarda Hukukun Egemenliği ve Uluslararası Adalet” adlı raporunda, uluslararası topluluğun kuralcı sınırlamalarından dolayı, BM tarafından destek gören uluslararası mahkemelerin asla ölüm cezası veremeyeceklerini belirtmişti.

BM 2000’li yıllarda, idam cezasının başta yerine getirilmemesi daha sonra ise ortadan kaldırılması için çalışmalarda bulunmuştu. İlk kez 2007’de, sonra 2008 ve 2010 senelerinin aralık aylarında, BM, idam cezalarına moratoryum vermiş idam cezalarının askıya alınmasını veya yerine getirilmemesini mensup devletlerin oyuna sunmuştu. 2010 yılında yapılan oylamada BM devletlerin 109’u moratoryumdan yana iken, 41 devlet moratoryuma karşı,  35 devlet ise çekimser oy kullanmıştı, 7 devlet de oylamaya katılmamıştı.

PAKİSTAN’DAKİ İDAM

Dün ise, 7 çocuğa tecavüz edip öldüren İmran Ali Pakistan’da idam edilmişti. İnfaza, Zeynep’in babası Muhammed Emin Ensari doktor ve savcı katılmıştı.

Pakistan’da, tecavüze uğradıktan sonra öldürülen Zeynep Ensari’nin babası Muhammed Emin Ensari, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Zeynep yaşasaydı iki ay önce 7 yaşına girecekti” demişti. Eşinin yas tutmaktan perişan olduğunu söyleyen acılı baba, katilin bugün kaderiyle yüz yüze geldiğini ifade ederek Anayasa Mahkemesi Başkanı ve savcılara teşekkür etmişti.

Editör: TE Bilisim