Makedonya eski Başbakanı Nikola Gruevski, başbakanlığı döneminde yaklaşık 600 bin euro değerindeki lüks otomobilin yasadışı satın alınması nedeniyle 2 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Üsküp Ceza Mahkemesi’nde görülen ‘Tank’ davasında cezaya çarptırılan Nikola Gruevski’nin milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili teklif bugün mecliste oylamaya sunuldu. Gruevski’nin Dokunulmazlık ve Atamalar Komisyonu toplantısında oy çokluğuyla milletvekilliği düşürülme kararı komisyondan geçti.

MECLİS’TE VEKİLLİĞİ DÜŞTÜ

Oylamaya itiraz eden Demokratik Parti’li milletvekilleri adına konuşan Trayko Velyanovski, bunun bir siyasi oyun olduğunu ifade etti. Milletvekillerinin bu teklife karşı olduklarını açıklayarak toplantıyı terk etti. Demokratik Parti’nin anayasa değişikliklerine yönelik oy kullanan 8 milletvekili de bu teklife karşı olduklarını açıkladı.

Mahkeme kararıyla 2 yıl hapis cezasına çarptırılan ve hapishaneye teslim olması gereken eski Başbakan Nikola Gruevski, itiraz hakkını kullanarak süreci uzatacak. Gruevski ceza hâkiminin hapse girmesini 3 ay erteleme talebini reddetmesinin ardından, Ceza Konseyi’ne başvuracak.

DESTEK PROTESTOLARI

200 kişilik bir grup eski Başbakan Nikola Gruevski’ye verilen hapis cezasını protesto etmek için Üsküp Birinci Asliye Ceza Mahkemesi önünde toplandı. ‘Siyasi hesaplaşmalar dursun’ pankartı taşıyan protestoculara ve bazı milletvekilleri de katıldı. Milletvekili Aleksandar Traykovski, gazetecilere yaptığı açıklamada Gruevski’ye verilen hapis cezasının siyasi hesaplaşma sonucu olduğunu savundu. Hapis cezasına neden olan otomobilin bugün halen Başbakanlık tarafından kullanıldığını söyleyen Traykovski, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov’dan konuya el atmasını talep etti.

Editör: TE Bilisim