Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde son beş yılda demografik yapıda düzelmeler olduğu belirtildi. Ölüm oranlarının azaldığı ülkede, doğum oranı arttı.

Kabardey-Balkar Cumhuriyetir Sağlık Bakanı Vekili Vadim Bitsuyev’in milli projelerin gerçekleştirilmesiyle ilgili devlet başkanlığı konsey toplantısına sunduğu rapora göre son beş yılda doğumlar yüzde 36 arttı. Ölüm oranı ise yüzde 6.9 azaldı.

2015’te ülkede ortalama yaşam süresi 72.5’e ulaştı. Anne ve çocuk hizmetlerinde ise iyileşme gözlendi.

Devlet Başkanı Arsen Kanokov da toplantıda, “Sosyal alandaki iyileşmeler, milli projelerin gerçekleştirilmesi sayesinde mümkün oldu. Sosyal öncelikler yeni yılda da muhafaza edilecek. Özellikle sağlık alanında modernizasyona 4.2 milyar ruble ayrılacak. 1 milyardan fazlası tedavi kurumlarının iyileştirilmesine harcanacak. Sağlık problemlerinin çözümünde federal ve yerel parayı kullanacağız, gerektiğinde bütçe dışı kaynakları da kullanacağız, ama bu alanda gelecek yıl artık tüm bir düzen sağlamak gerekiyor. Binaların tadilatı, yeni cihazlar almak ve personel ile ilgilenmek. Sorumluluklarını yerine getiremeyen herkesi değiştirin. Onların soyisimlerini bilmek bile istemiyorum” dedi.

Bu arada, Kabardey-Balkar Maliye Bakanı Zaur Lihov, çocuk tüberküloz sanatoryumu Ogonek’in (Pırıltı) faaliyetlerinin, kurumun sağlık şartlarına uygun olmadığı için kapatıldığını açıkladı.

Lihov, hükümetin kararı ile sanatoryumun tasfiye edileceğinin altını çizdi. Kurum, Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda idi.

Editör: TE Bilisim