Ebubekir Doğan / Analiz – New York – ÖZEL HABER

2018 yılında Suudi Krallığı’nın İstanbul’daki konsolosluk binasında vahşice katledilen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ölümün ardından bile Suudi Veliaht Prensi Selman’ın peşini bırakmıyor. Hayattayken sıkı bir rejim muhalifi olan Kaşıkçı’nın öldürülmesinde rolü olduğu gerekçesiyle Prens Selman hakkında dava açıldı. Kaşıkçı’nın Türk nişanlısı Hatice Cengiz, Amerika’da MBS aleyhine dava açarak bütün dikkatleri bir kez daha üstünde topladı.

SORUMLUSU SELMAN!

Democracy for the Arab World Now (Arap Dünyası İçin Şimdi Demokrasi –DAWN) ile birlikte hareket eden Cengiz, Veliaht Prens Selman’ın, Kaşıkçı’nın öldürülme emrini verdiğini öne sürerek Washington DC’de dava açtı.

Açılan dava Selman’nın Kaşıkçı’nın işkenceyle öldürülerek konsolosluk rezidansında kaybolmasından sorumlu olduğunu ve bu konu hakkında Selman’ın Amerika’da adalet karşısına çıkarılması gerektiğini ifade ediyor. Dava dilekçesinde MBS yanında Kaşıkçı’nın öldürülmesinde rolü olan bir düzine istihbaratçının da davada adı geçiyor. Davayı açan avukatlık firması MBS’nin yargılanmasının Amerika’nın yetki alanında olmadığını ama Cemal Kaşıkçı’nın Amerika’da çalıştığını ve bu çalışmanın neticesinde öldürüldüğünü dolayısıyla Amerika’daki hâkimlerin olaya müdahil olabileceğini açıkladı.

TRUMP HEP KORUDU

ABD’nin merkezi haber alma örgütü CIA Cemal Kaşıkçı’nın Selman tarafından öldürüldüğüne inanıyor ve bu görüşünü ABD başkanı Donald Trump ile paylaşmış durumda. ABD başkanı Donald Trump aldığı bilgi sonrası MBS’yi hiçbir şekilde direk suçlamadı ve kamuoyu önünde MBS’nin suçluları cezalandıracağını ifade etmekle yetindi.

Türk yetkililerin CIA aracılığı ile Kaşıkçı’nın öldürülme anına ilişkin görüntüleri ABD Başkanı Donald Trump ile paylaşması sonrası Trump olayın peşini bırakmayacağını söylemişti. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu Suudi Arabistan’a gönderen Donald Trump, MBS’yi Amerika’dan milyonlarca dolar silah almaya zorlayarak kendince MBS’yi cezalandırdı

Editör: TE Bilisim