Tayland’ın Müslüman nüfusun yoğun olduğu güney bölgesindeki Patani’de ailesiyle yaşarken Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) açtığı sınavda başarılı olarak Konya Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden burs kazanan Sideh, Prince of Songkla Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne girdi. Konya’daki lise yıllarında Türkiye’ye burslu gelen birçok yabancı öğrenciyle dostluk ve kardeşlik ilişkileri kurduğunu ve bu ilişkilerin güçlenerek devam ettiğini kaydeden Sideh, İslam dininde ırk ve renk ayrımı olmadığını Konya’da fiilen gözlemlediğini dile getirdi. Sideh, “Uluslararası demek dünya demektir. Kur’an-ı Kerim’de ‘İnananlar kardeştir’ emri buyruluyor. Öyleyse şu an en az 30 ülkede kardeşlerim var demektir” ifadesini kullandı.

“MÜSLÜMALAR SİYASETİ ÖNEMSEMELİ”

Sideh, “Patanili bir gencin 16 yaşında Türkiye fırsatı yakalaması büyük bir avantajdır. Bu algılarımı da değiştirdi. Türkiye gibi bir ülkede siyaset çok gündemde. Mesela, önceden siyaseti hiç sevmezdim. Siyasetçilerin kendi hizip ve istikballeri için çalıştığını düşünürdüm ama Konya’da öğrenim görürken merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın “Siyaseti önemsemeyen Müslümanları, Müslümanlar’ı önemsemeyen siyasetçiler yönetir” beyanı fikrimi ve algımı değiştirdi. Müslümanlar siyasete girip kardeşleri için çalışmalıdır” dedi.

“ŞEYHÜLİSLAMLIK VAR”

Sideh, Tayland’da Müslümanlar’ın güneydeki ve Malezya sınırına yakın Yala, Narathiwat, Satun ve Patani şehirlerinde çoğunluğu oluşturduğunu kaydederek “Tayland’ın hem güneyinde hem diğer bölgelerinde Budist toplumla Müslümanlar birlikte yaşayabiliyor” dedi. Sideh ülkedeki İslami yaşayışla ilgili olarak da “Müslümanlar’ın Tayland’da okul açma, cami yaptırma, fakir Müslüman ailelere yardım ve gençlerin eğitim konuları ülkede bulunan “Şeyhülislamlık” makamı üzerinden yürütülüyor. Tayland’da 4 binden fazla cami, İslami eğitim veren 500 civarında okul var. Okullar medrese şeklinde eğitim veriyor” diye konuştu

Editör: TE Bilisim