Kalp krizi belirtileri aşağıda listelenmiştir:

Göğüs ağrısı: Çenede, boyunda, kollarda, sırtta veya göğüste yaşanan sıkışma ve daralma hissidir. Nefes darlığı yaşanması: Kişinin nefes alıp vermede yaşadığı zorluklar hissedilir derecede büyür ve hasta için dayanılmaz bir hâl alır. Baş dönmesi: Ani baş dönmeleri yaşanabilir. Mide bulantısı: Hastanın karnına ağrı saplanır veya ani mide bulantıları yaşamaya başlar. Kusma: Mide bulantısı sonucu hasta istifra edebilir. Kişi hareket ettiğinde artan ağrılar veya yanma hissi: Bu belirti de kalp krizi geçiriyor olma ihtimalini güçlendirir.

Kalp krizi belirtilerinden soğuk terleme, devamlı yorgunluk, vb. ikincil belirtiler arasında yer alır.  Bilhassa şeker hastaları kalp krizini göğüs ağrısı şeklinde geçirmezler. Yani kalp krizi için göğüs darlığı temel şart değildir.

Kalp Krizi Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? Kalp Damar Tıkanıklığının Nedeni

Sağlık

Habere Git

Kalp krizi anlaşılması için

öncelikle mutlaka bir doktora görünmeli. Kalp kriziyle ilgili gerekli tanıyı ancak bir kalp doktoru koyabilir. Hastaya yapılan kan testleri ve EKG (elektrokardiyografi) neticesinde kalp krizi olup olmadığı anlaşılabilir. Ancak bazen EKG sonuçları tam olarak doğru sonuç vermez ve hastaya yanlış teşhis konulmasını sebep olur. Bu yüzden mutlaka EKG’nin yanında anjiyografi ve ekokardiyografi testleri de yapılmalıdır.

Kalp Krizi Esnasında Ne Yapılmalı?

Kalp krizinde yapılması gerekenler şunlardır:

Kendimiz veya bir başkası kalp krizi olasılığıyla rahatsızlık geçiriyorsa öncelikle 112 Acil’i aramalıyız.

Kalp krizi esnasında ilk 1 ya da 2 saatin mühim bir zaman dilimini kapsadığını unutmayalım. Ambulans gelesiye kadar hastanın yakasını gevşetmeli, bulunduğu odayı havalandırmalıyız. Şayet kriz geçiren bizsek bu hareketleri oldukça yavaş bir şekilde yapmaya çalışalım. Ambulans gelmeden başka bir yere gitmeyelim ya da başka birinin arabasına binmeyelim. Acil tıp teknisyenlerinin müdahalesi burada önem kazanır. Eğer kalp hastasıysak mutlaka yanımızda dil altı haplarımızı taşımaya önem gösterelim. Şayet bir başkası hasta ise onun cepleri aranarak dil altı hapları verilmeli, yutturulmaya çalışılmalıdır. Dil altı yoksa bir ya da iki tane çocuk aspirini verilebilir. Haplar sadece su ile verilmelidir. Herhangi bir şekilde sudan başka yiyecek içecek verilmez. Tüm bunlar olurken hasta yatar vaziyette olmalıdır. Hastanın ayakta olması baş dönmesine ve sonucunda farklı travmalara neden olabilir. Ayrıca hastanın ayakları yukarıya kaldırılmalıdır. Soğuk veya sıcak suyla duş kesinlikle yapılamaz. Hasta için çok tehlikelidir.

Yukarıda saymaya çalıştığımız kalp krizi yaşanırken durumu az da olsa lehimize çevirebilecek bilgiler ne yazık ki çoğu insan tarafından ya bilinmiyor ya göz ardı ediliyor. Kalp krizi yaşayanların büyük bir kısmı kendileri ya da çevreleri tarafında yanlış müdahalelere maruz kalarak hayata veda edebiliyor.

Kalp Krizinin Tedavi Yolları

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Sağlık

Habere Git

Kalp krizi tedavisi kapsamında ilk önemli çare erken tanıdır. Hastaneye kaldırılan hastaya tam anlamıyla doğru bir teşhis konulabilmesi için bazı tedavi yöntemleri ve ilaçlar sunulur:

Oksijen tedavisi

Aspirin (pıhtılaşmayı önlemek için) Nitrogliserin (kan akımını tedavi etmek için)

Şayet hastanın kalp krizi geçirdiği kesinleşmişse aşağıdaki yöntemler uygulanır:

Trombolitik ilaçlar: Kanın pıhtılaşmasını durdurmak amacıyla verilir. Kalp krizi tanısı koyulduğu anda uygulanması şarttır. Perkütan kroner : Tıkanmış olan damarların açılmasını sağlar. Damarlar açıldıktan sonra stent konulur.

Kalp Krizi Tedavisi Sonrasında Neler Yapılmalı?

Kalp krizi tedavisi sonrası uyulması gereken kurallar aşağıdadır:

Doktorun tüm söylediklerine harfiyen uyulmalı ve ilaçlar aksatılmadan tüketilmelidir. Yan etkisi olan ilaçlar doktora söylenmelidir. 2 haftalık dinlenme sürecinden sonra işinizin başına geçebilirsiniz. Eğer yorucu bir işiniz varsa mutlaka öncesinde doktorunuzla görüşün. Kalp krizi belirtileri devam ederse mutlaka doktora gidilmelidir.

Editör: TE Bilisim