Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye karşısında isteklerini üçüncü ülkelerin Ankara’ya baskısıyla elde etme siyaseti güden Yunanistan’da işler iyi gitmiyor. Başbakan Kyriakos Miçotakis, Fransa’nın başkenti Paris’te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile önceki gün buluştu. Fransızlar’a Yunanistan ve Güney Kıbrıs limanlarını açarak Doğu Akdeniz’de daha etkin bir varlık sunma vaadi veren Miçotakis, karşılığında Macron’dan “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yasadışı sondaj faaliyetlerini kınıyoruz. Sarrac (Libya) ile imzaladıkları mutabakat da geçersizdir” cevabı aldı.

ATİNA AZLA YETİNMİYOR

Sorun işte tam da burada ortaya çıkıyor. Proto Thema gazetesinin Yunan diplomatik kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre, Ankara’ya tepkilerin kınama mesajlarıyla sınırlı kalması Atina’yı artık tatmin etmiyor. Yunan heyeti, “Türkiye ile sıcak temas durumuna geçerseniz Fransa olarak size her türlü askeri desteği veririz” çizgisinde bir açıklama bekliyor. Yunan diplomatlar, ülkelerinin Fransa’ya Doğu Akdeniz’de sağladığı fırsatlar karşısında böyle bir yardım beklemenin adaletli olduğunu savunuyor.

“SUYA SABUNA DOKUNMADI”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ikili görüşme sonrası ortak basın toplantısındaki tutumun Yunan kanadında söz konusu hayal kırıklığını doğurduğu vurgulanıyor. Yunanlar, beklentilerinin havada kalmasını “Macron’un Türkiye’ye karşı alışılmış sert, açık tutumundan eser yoktu. Ortadan konuştu” ifadesiyle açıklıyor.

Yunanistan Ege’de karasularını 12 mile çıkarma dayatması, Güney Kıbrıs’ın ise tek taraflı olarak ilan ettiği sözde münhasır ekonomik alan ile bölgede Türkiye ve KKTC’nin haklarını gasp etme girişimleri söz konusu. Yunan-Rum kanadının Fransa’dan askeri destek sözü alması durumunda bu dayatmalarını şimdi olduğundan çok daha cesaretli bir şekilde ortaya koymaları bekleniyor. Ancak gerek Fransa gerekse İtalya, Yunan ve Rumlar ile buluştuklarında (Önceki günkü Rum ve İtalyan dışişleri bakanları görüşmesi örneğinde olduğu gibi) Türkiye’ye karşı açıklamalar yapsalar da, Ankara ile kapıyı daima açık tutuyorlar. İşte bu tutum, Yunan-Rum tarafını çok rahatsız ediyor.

Türk Dışişleri kışkırtıyormuş!

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’yi Libya ve Doğu Akdeniz’de sorunun kaynağı gibi gösteren açıklamalarına, Dışişleri Bakanlığı tepki göstermişti. Ankara’nın “Libya’da sorunun temeli, Fransa’nın 2011’den isyancı unsurlara, Hafter rejimine verdiği desktekdir” açıklaması, Yunan medyasında “Küstah ifadeler, Türkler yine saldırganlığını gösterdi” şeklinde yankı buldu. “Türkiye’nin Fransa gibi bir ülkeye kafa tutmaya nasıl cüret ettiği” tartışılmaya başlandı.

ŞER İTTİFAKI GİBİ ASKERİ TATBİKAT

Öte yandan Yunanistan’ın Volos kenti limanı merkezli Ege’nin geniş bir bölümünde gerçekleştirilen Yunanistan-ABD-Fransa ortak askeri tatbikatı tüm hızıyla devam ediyor. “Büyük İskender 2020” adı verilen ve 27 Ocak’ta başlayan tatbikat, 8 Şubat’a kadar sürecek. Söz konusu tatbikatla ilgili her gün haberler paylaşan Yunan medyası, “Türk saldırganlığına gözdağı” türü ifadeler kullanıyor. Bunun yanından Yunan hükümeti, Ege adalarındaki düzensiz göçmen geçişlerini engellemek amacıyla yüzen bariyer kullanacak. Yunan medyasında yer alan haberlerde, toplam 2 bin 700 metre uzunluğunda olması planlanan bariyerin yapımı için Yunanistan Savunma Bakanlığının ihale açtığı belirtildi. Projenin yaklaşık 500 bin avroya mal olacağı bilgisine yer verilen haberlerde, 50 santimetresi denizin üzerinde kalacak bariyerin, 1 metre 10 santim yüksekliğinde olması, üzerinin de yanıp sönen ışıklarla donatılmasının planladığı ifade edildi.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim