Pekin Büyükelçisi Emin Önen, Çin’de yaşayan 32 Türk vatandaşının aileleriyle birlikte birkaç gün içinde tahliye edileceğini söyledi.

Ölüm sayısının 106’ya ulaştığını ve bölgede vaka sayısı da 6 bini geçtiğini ifade eden Büyükelçi Önen, “Karantinaya alınanların sayısı 44 bini geçmiş vaziyette. Şu aşamada Çin’in birçok eyaletinde büyükşehirlerde Vuhan şehrinde karantina şartları uygulanıyor. Otobüs ulaşımı durdurulmuş vaziyette. Şunu da ifade etmem lazım. Türkiye’de bazı sosyal medya hesaplarında çok abartılı yanlış bilgiler, halkı paniğe sevk edecek yanlış bilgiler de dolaşıyor.” dedi.

Pekin Büyükelçisi Emin Önen

“TÜRK VATANDAŞLARI TAHLİYE EDİLECEK”

Büyükelçi Önen, tüm vatandaşlarla irtibat halinde olduklarını söyleyerek, “Vuhan’da 32 vatandaşımız var. Biz de resmi girişimlerde bulunmuştuk. 32 vatandaşımızı çıkartmak için girişimlerimize başladık. Hiçbir vatandaşımızda virüsle alakalı bir durum tespit edilmedi” ifadelerinde bulundu.

Ayrıca Çinli yetkililerle organize halinde olduklarını da dile getiren Büyükelçi Önen, Türkiye’den gelecek ambulans uçakla beraber, içinde uzman doktorların da bulunduğu uçakla beraber Türk vatandaşlarının Türkiye’ye tahliyesinin gerçekleşeceğini söyledi.

“VATANDAŞLARIMIZDA SALGINA RASTLAMADIK”

Öte yandan Çin’den Türkiye’ye tahliye edilen vatandaşlara tedbir amaçlı belli bir karantina şartlarının uygulanacağını ancak sevindirici tarafın herhangi bir Türk vatandaşında vaka tespit edilmediğine dikkat çekti.

Büyükelçi Önen sözlerine şöyle devam etti: “Hem onların sağlığı, hem ülkenin sağlığı açısından belli bir prosedür uygulanacak. Çin genelinde bize kayıtlı 6 bin vatandaşımız var, diğer başkonsolosluklarımızla irtibat halindeyiz. Tüm vatandaşlarımızla irtibat halindeyiz, zaten ilan ettik numaralarımızı. Çin’e özgü sosyal medya hesaplarında chat grubu kurduk, oradan da yazıyorlar. Turizm, iş amaçlı gelen Türk vatandaşları da bize ulaşmış vaziyette. 32 vatandaşımız Wuhan’da bulunan vatandaşımız.”

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Hubey eyaletinde ortaya çıkan salgın hastalık nedeniyle bu eyalette yaşayan Türk vatandaşlarının tahliyeleri için çalışma başlatıldığını, Sağlık Bakanlığının gerekli hazırlıkları yaptığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bakanlık ve Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliğinin eyaletteki Türk vatandaşlarıyla düzenli temasta bulunduğu, vatandaşlara yönelik bilgilendirme ve yönlendirme yaptığı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Çin’in Hubey eyaletindeki Vuhan şehrinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) türü salgın nedeniyle başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletindeki vatandaşlarımızın ve aile fertlerinin eyaletten tahliyelerini teminen çalışmalar başlatılmıştır. Bu çerçevede, Sağlık Bakanlığımız gerekli tüm hazırlıkları yapmıştır. Çin makamlarıyla da yakın temas yürütülmektedir.”

Editör: TE Bilisim