Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu/Ankara

Koronavirüs salgını sürecinde “Evde Kal” çağrılarının dikkate alınmaya başladığı günden itibaren Türkiye’de market alışverişi davranışları, gün geçtikçe değişmeye başladı. Salgının Türkiye’de görülmeye başlandığı ilk günlerde yaşanan makarna ve kolonyaya yönelik talep artışı, Ramazan ayına girilmeden önce yerini çorba, et ürünleri gibi hızlı tüketim gıdalarına bıraktı.

CUMA GÜNLERİ ALIŞVERİŞ ORANI ARTIYOR

Ipsos’un yeni tip koronavirüs (Covıd-19) salgınının Türkiye’de görülmesinden itibaren Ipsos Hane Tüketim Paneli üzerinden haftalık olarak yayınladığı tüketim verileri, “Tüketici davranışlarının haftalık değişimini” ortaya koyuyor. Veriler, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanması ile birlikte Cuma günleri alışveriş yapma oranının yükseldiğini gösteriyor. Ipsos Hane Tüketim Paneli dijital hanelerinin kayıtlarına göre, ayrıca, ilk vakanın açıklanması ile birlikte stoklama haftasını izleyen haftalarda genel olarak hızlı tüketim ürünleri toplamında bir artış yaşanmadı ve Ramazan ayının başladığı bu hafta ise ilk defa büyüme görüldü. Çorba, et ürünleri, dondurma ve içecekler gibi gıdalara Ramazan döneminde talepler yöneldi. Hane içi tüketimde en çok büyüyen kategorilerden maya, ilk haftaya göre büyümesini sürdürürken kolonya ve makarnada daralma görüldü.

ÖĞÜN SAYISI AZALIYOR, ÇEŞİTLİLİK ARTIYOR

Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik, verilerle ilgili yaptığı değerlendirmede, koronavirüs pandemisinin açıklanmasının üzerinden altı hafta geçtiğini bu haftanın ise hem virüs etkisinin devam etmesi hem de Ramazan haftası olması sebebiyle farklı olduğunu hatırlattı. Ramazan ayında, evde yenen öğün sayısının azaldığını ancak sofralarda çeşitliliğin arttığını anlatan Gedik, Ramazan öncesinde çorba, et ve et ürünleri, toz şeker ve içecek alımının yükseldiğini belirtti. Gedik, daha önce üçüncü haftada alımlarında yükseliş kaydedilen dış fırçası ve şampuan gibi ürünlerin alımında bu dönemde de büyüme yaşandığına işaret etti.

Editör: TE Bilisim