Gaziantep Üniversitesi Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, terör örgütü PKK’nın son 5 yılda bitme noktasına nasıl geldiğini anlattı. Akşam Gazetesi’nin haberine göre Şeyhanlıoğlu, Türkiye’nin terör stratejisinin ciddi anlamda başarı sağladığını söyledi. Teröristlerin Doğu-Güneydoğu’da artık hiçbir kara yolunda yol kesemediklerini belirten Şeyhanlıoğlu, PKK’nın herhangi bir alan hakimiyetinin veya kontrolünün kalmadığını ifade etti. Buna örnek olarak ise “Gecenin 01.00’den Ağrı’dan Cizre’ye rahatlıkla geliyorsunuz.” İfadelerini kullandı.

“PKK, TÜRKİYE’YE SIZAMAZ HALE GELDİ”

“Mağarada bile İHA’lar tarafından tespit edilip yok ediliyorlar.” diyen “Şeyhanoğlu açıklamalarına şu ifadelerle devam etti: “Haftanin ve sınırdaki 8 örgüt kampına ciddi operasyonlar yapıldı. Örgüt, artık Türkiye’ye sızamaz hale geldi. TSK, Suriye’de uyguladığı taktiği, Irak’ta yaptı. Türkiye; sınıra yakın, başta Haftanin olmak üzere birçok noktada küçük askeri üsler kuruyor, örgüt buralara giremiyor. Türkiye, temizlediği yerleri bölgesel hükümete teslim ediyor. Bu doğru bir taktik.”

“LİDER KADROSUNA ULAŞILMASI AN MESELESİ”

Türkiye’nin baskı kurduğu bir başka nokta, Şengal ve Sincar hattında. Bu bölgede yaşayan Ezidiler, Türkiye’yi ciddi manada destekliyor. Türkiye, sahada şu anda tam pres ilerliyor. Son 6 ayda terör örgütünün lider kadrosunun neredeyse 4’te 3’ü yok edildi. Bu da Murat Karayılan, Cemil Bayık gibi isimlere ulaşılmasının an meselesi olduğunu ortaya koydu. Türk istihbaratı ciddi manada başarı sağlıyor. Yaptığım saha çalışmasında, örgüt liderlerinin Kandil’den Kerkük’teki Feylek bölgesine kaçıp sivil halkın arasına saklandığı ortaya çıktı. Kandil’de mağaralarda bile barınamayacak duruma geldiklerine dair ciddi duyumlar aldım.”

“EVLAT NÖBETİ BÜYÜK DARBE İNDİRDİ”

“Diyarbakır’da evlat nöbeti tutan annelerin başarısı da çözülmede çok etkili oldu. Örgütte çok ciddi kopmalar oluyor. Anneler örgüt üzerinde çok büyük psikolojik baskı kurdu. Hem katılımı engelledi, hem de dağda olanların geri gelmesine yardımcı oldu.”

Editör: TE Bilisim