Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye karşısında Fransa-Yunanistan ittfakı güçleniyor. Fransız uçak gemisi Charles De Gaulle’ün Doğu Akdeniz’de 14 Şubat’ta bitmesi gereken faaliyetlerini ileri tarihe erteleyerek devam ettiği şu günlerde, Fransız Milli Savunma Bakanı Florence Parly’den Yunanistan’ın Vima gazetesine çarpıcı açıklamalar geldi.

“GKRY’NİN YANINDAYIZ”

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den tamamen çekilerek Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın oldubitti planlarına boyun eğmesi planı “Uluslararası hukuka saygı” sloganıyla anılırken, Fransız Bakan “Türkiye, uluslararası hukukun gereğini yerine getirmelidir.

LİBYA MUTABAKATI’NA SALDIRI

Biz Fransa olarak bu süreçte daima Yunanistan ve (Güney) Kıbrıs’ın yanında olacağız” diye konuştu. Bölgedeki 8 numaralı parsel çevresinde 28 Ocak’tan beri bulunan Fransız gemisinin görev süresi başlangıçta 2 hafta olarak duyurulmuştu. Ancak açıklanmayan ileri bir tarihe kadar bölgede faaliyetlerini sürdüreceği belirtilmişti.

Yunanistan’dan savaş hamlesi

Yunanistan, Doğu Akdeniz’deki varlığını güçlendirme yönünde önemli bir adım atıyor. Girit adasındaki Suda üssünde 1 denizaltı ve 1 fırkateynin daimi olarak ikamet etmesi için çalışmalara başlatıldı. Bu amaçla gelecek olan 500 kişiyi istihdam için de harekete geçildi. Yunan donanmasının bu kararının ardında “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki ihlalleri ve gerginliği artırma siyaseti sonrası ortaya çıkan durum” gösterildi. Türkiye-Libya mutabakatı hedef alındı.

29 Kasım’da Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz sınırlarını belirleme konusunda mutabakat, Yunanistan’ın hak iddia ettiği bölgelerle örtüştüğü için Atina’da sinirler gerilmişti. Fransız Bakan’a mutabakat da soruldu. Libya mutabakatının hiçbir hukuki geçerliliği olmadığını iddia eden Parly “Hukuksal olarak temelsizliğinin yanı sıra bölgedeki istikrarı da tehlikeye atıyor” diye konuştu.

BM’NİN KARARI YOK SAYILDI

ABD, Rusya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan gibi ülkelerin boy gösterdiği, sıcak çatışmalara girdiği alan haline gelen Libya’da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Sarrac hükümetini Fransız Savunma bakanı yok sayarak adeta bir skandala imza attı. Florance Parly, ülkesi ile Yunanistan arasındaki askeri anlaşmaları artıracaklarını, iki devlet arasındaki dayanışmayı güçlendireceklerini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim