SGK iş kazası bildirme işlemi, kesenek.sgk.gov.tr adresinde Vizite Giriş Sistemi sayfasında yapılmaktadır. Bu adrese girilmesinin ardından yapılacak işlem, daha önce, bağlı bulunan SGK’dan alınmış kullanıcı adı ve işyeri giriş şifresi ile sisteme giriş yapmaktır. Ardından ekranda yer alan iş kazası bildirimi formunun doldurulması gerekmektedir. Bu formun doldurulmasının ardından iş kazası bildirimi dikkate alınır.

İş Kazası Bildirim Formunda Hangi Bilgiler Girilir?

İş kazası bildirimi için girilecek bilgiler,şu şekilde sıralanabilir:

İş yerinin bulunduğu il ve ilçe İş yerinin sahip olduğu sicil numarası İş yerinin bağlı bulunduğu vergi dairesinin adı İşyerine ait telefon, fax, adres gibi bilgiler İşlemi yapan kişiye ait unvan

İş kazasına konu kişinin cinsiyeti İş kazasına konu çalışanın stajyer, çırak, asıl çalışan gibi seçeneklerle belirlenmiş konumu İş kazasına konu kişinin eski hükümlü olma gibi özel durumu İş kazasına konu kişinin terör mağduru olma gibi özelliklerinin varlığı İş yerinde çalışan toplam kişi sayısı Kaza gününde iş yerindeki vardiya saatleri Kaza sonrası iş yerinin zarar görüp görmeme durumu Bildirimi yapan kişiye ait kimlik bilgileri

Bu bilgilerin doldurulmasının sonrasında en alt kısımda bulunan Gönder butonuna tıklanmalı, ardından bildirim yapıldığına dair çıktı alınmalıdır.

İş Kazası Bildiriminde Ekran Neden Hata Verir?

İş kazası bildiriminde ekranda hata yazısının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

SGK web adresine bağlı hatalar: Bu tür hatalarda ekranın yenilenmesi ile çözüme ulaşılır. Ekran yenileme yapıldığında bilgilerin tekrar girilmesi gerekir. SGK web adresi, bazı durumlarda yoğunluktan dolayı hata verebilmektedir. Bildirim formuna eksik bilgi girişi: İş kazası bildirimi formundaki tüm bilgiler, eksiksiz doldurulmalıdır. Aksi halde form iletilmez. İş kazası yapan kişinin durumu: İş kazası yaşayan çalışanın yeni giriş yapmış olması, iş yerinde 6 aydan daha az çalışma durumunun olması gibi durumlarda SGK web sitesinde ismi bulunamayabilir. Bu durumda işverenin, iş kazasına ait belgelerle birlikte SGK merkezlerine gitmesi gerekebilir.

İş Kazasının Bildirilmemesi

İş kazasının SGK’ya bildirilmemesi durumunda cezai yaptırım uygulanmaktadır. Bu yaptırımlar şu şekilde sıralanabilir:

Meydana gelen iş kazasının az tehlikeli kazalar sınıfında yer alması halinde, 10’dan az çalışanı olan bir işletme için 3.825 TL ceza uygulanmaktadır. 10 ile 49 arasında çalışana sahip kurumlarda ceza 4.500 TL, 50 ve üzeri çalışana sahip kurumlarda ise 5.737 TL ceza verilir.

Tehlikeli kazaların meydana gelmesi durumunda, 10’dan az çalışanı olan kurumlar için 4.782 TL, 10 ile 49 kişi arasında çalışanı bulunan kurumlara 5.737 TL ceza verilir. Çok tehlikeli kazaların meydana gelmesi durumunda 10’dan az çalışanı olan kurumlara 5.737 TL, 10 ile 49 kişi arasında çalışanı bulunan kurumlara 7.650 TL ceza verilir.

İş Kazası Bildirimine Konu Kaza Türleri Nelerdir?

İş kazası bildirimi yapılacak kazalar şu şekildedir:

Burkulma İncinme Kırık İş başında meydana gelen kalp krizi İş başında meydana gelen beyin kanaması Mesai saatleri içinde ortaya çıkan bayılma Mesai saatleri içinde meydana gelen sinir krizi

Bu durumlarda işveren, iş kazası bildirimi yapmalıdır. Bir durumun iş kazası bildriimine konu olup olmaması konusunda muallakta kalınması halinde iş müfettişleri göreve çağrılır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş iş müfettişleri, gerekli soruşturmayı yaparak konunun iş kazası olup olmadığı hakkında görüş bildirir.

Editör: TE Bilisim