Ağır engelli veya ağır hasta olup günlük hayatta rutin ihtiyaçlarını karşılamak için bir başkasının yardımına ihtiyaç duyan kişilerin bakımını üstlenen vatandaşlara devlet tarafından evde bakım maaşı bağlanıyor. Ağır hasta/engelli kişide aranan şartların bulunması ve hanede gelir kriterlerinin mevcut olması durumunda bağlanan evde bakım ücretleri, her ayın 20’sine kadar hesaplara yatırılmış oluyor. Ödemeler il bazında kademe kademe gerçekleşirken vatandaşlar da bulundukları illerde ‘Eylül ayı evde bakım parası yattı mı, evde bakım parası hangi illerde yattı’ sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte Evde bakım maaşı yatan iller listesi! 10 Eylül (2020) İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Van, Gaziantep, Adana, Antalya’da evde bakım parası yattı mı? Konuya dair son gelişmeler haber detayında.

Evde bakım maaşı yatan iller listesi! 10 Eylül (2020) İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya’da evde bakım parası yattı mı?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Türkiye geneli 81 ilde evde bakım maaşı ödemeleri il bazında yapılmaktadır. 2020 Eylül ayı evde bakım maaşı ödemelerini 15 Eylül tarihinden itibaren hesaplarda olması bekleniyor. Ödemeler gerçekleştikçe evde bakım aylığı yatan iller listesi haberimizde yer alacaktır.

E-DEVLET İLE EVDE BAKIM MAAŞI SORGULA!

SMS ile evde bakım maaşı sorgulama nasıl yapılır?

Evde bakım aylığı alanlar sorgulama yapmak için telefonlarının SMS özelliğini de kullanabilir. Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e SMS atarak bakiye takibi yapabilirler. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir.

2020 Temmuz ayı evde bakım maaşı kaç TL oldu?

2020 yılında, memur maaş katsayısına bağlı olarak 65 yaş aylığı, engelli yardımı, engelliler için evde bakım parası başta olmak üzere tüm sosyal yardımlara zam yapıldı. Sosyal yardımlarda yüzde 5.49 oranında artış yapıldı.

Buna göre, 2019 yılında 1.384 lira tutarındaki evde bakım desteği, 2020 yılında 1.460 liraya yükseltildi.

Evde bakım aylığı nasıl alınır?

Evde bakım maaşı bağlanması için yüzde 50 ve üzerinde ağır hasta ya da ağır engellilik durumunun bulunması gerekiyor. Ayrıca hastaneden alınan heyet raporunda ‘ağır engelli’ bölümüne ‘evet’ yazılmış olması da aranan şartlardan biri. Engel durumuna hastanelerdeki heyet karar veriyor.

Evde bakım maaşı kimlere verilir?

Evde bakım aylığı bağlanabilmesi için gereken şartlar şöyle sıralanmaktadır;

1- Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu (Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş, engel düzeyi en az %50 olan ve ‘ağır engelli’ bölümünde ‘evet’ yazan rapor gerekmektedir. Ağır engelli ibaresi, günlük yaşamını başkasının yardımı olmadan sürdüremeyeceğine sağlık kurulu tarafından karar verilen kişileri belirtir.)

2- Bakıma muhtaçlık kriterinin mevcut olması (Bakıma muhtaç engelli/hasta; yeme, içme, tuvalet, banyo, kişisel bakım gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yapamayan ve hayatını sürdürebilmek için sürekli bir başkasının yardım ve bakımına ihtiyaç duyan kimsedir.)

3- Gelir kriterlerinin uygun olması (Gelir kriteri; hasta/engellinin bulunduğu hanedeki tüm yaşayanların kişi başı geliri net asgari ücretin 2/3’ünü geçmemesi gerekmektedir.)

Evde bakım maaşı yaşlı, hasta ve muhtaç olan kimselere değil onların bakımlarını üstlenen kimseye veriliyor.

Evde bakım maaşı için başvuru işlemi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerine yapılıyor.

Evde bakım parası ödemesinin yanında eğer bakıma muhtaç kişi yaşlıysa, yaşlının kendisine ve engellilik durumu bulunan kişiye de engelli aylığı veriliyor. Bunun için de aranan bazı şartların mevcut olması gerekiyor. Yaşlılığı nedeniyle herhangi bir işte çalışamayan ve geliri olmayanlara bağlanan maaş halk arasında 65 yaş aylığı olarak da biliniyor.

Editör: TE Bilisim