Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Ceenbekov, kendisi için her şeyden önce Kırgızistan‘da barış, ülkenin bütünlüğü, halkın birliği ve toplumdaki huzurun önemli olduğunu vurguladı.

“İKİ TARAFLI ÇATIŞMAYA YAKIN”

Ceenbekov, başkent Bişkek’teki sosyo politik durumun gerginliğini koruduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dün yeni Bakanlar Kurulunu onayladım ancak bu gerilimi azaltmadı. Derhal istifam için talepler devam ediyor. Mevcut durum iki taraflı bir çatışmaya yakın. Bir tarafta göstericiler öteki tarafta güvenlik güçleri. Asker ve güvenlik güçleri Cumhurbaşkanlığı Konutlarını korumak için silah kullanmak zorundadır. Benim için her bir yurttaşımın hayatından daha değerli hiçbir şey yoktur. Tarihte halkının kanını döktüren cumhurbaşkanı olarak anılmak istemiyorum. Bu nedenle görevimden istifa etme kararı aldım.”

CEENBEKOV’DAN ÇAĞRI

Yeni Başbakan Sadır Caparov ve diğer politikacılara taraftarlarını Bişkek’ten çıkarmaları ve kent sakinlerine huzurlu bir yaşam sunmaları çağrısında bulunan Ceenbekov, “Hiçbir iktidar ülkemizin bütünlüğüne ve toplumdaki barışa değmez. Yüce Allah hepimizi korusun, toprağımızda huzur ve sükunet olsun.” ifadesini kullandı.

KIRGIZİSTAN’DA SON DURUM NE?

4 Ekim’de yapılan milletvekili seçimlerinde barajı geçemediği bildirilen partilerin lider, üye ve seçmenleri, sonuçları protesto etmek için başkent Bişkek’teki Ala-Too Meydanı’nda protesto gösterisi düzenledi.

Polis, sayıları 5 binden fazla olduğu belirtilen göstericileri dağıtmak için gaz ve ses bombası kullandı. Taş ve sopalarla, belediyeye ait itfaiye ve çöp kamyonunu polislerin üzerine süren göstericiler, polisin geri çekilmesini fırsat bilerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve içerisinde yer alan parlamentoyu işgal etti.

Olaylarda şimdiye kadar 100’den fazla kişinin yaralandığı belirtiliyor.

ATAMBAYEV’İ CEZAEVİNDEN ÇIKARDILAR

Gece yarısından sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ve parlamentoyu işgal eden göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yakın mesafede bulunan ve Atambayev’in kaldığı Milli Güvenlik Devlet Komitesi’ndeki cezaevine yöneldi.

Milli Güvenlik Devlet Komitesi önünde yaşanan arbedenin ve giriş kapıların kırılmasından sonra göstericiler binanın içerisine girdi.

Daha sonra ilgililer, Atambayev’i çıkarak taraftarlarına teslim etti.

DIŞİŞLERİN’DEN UYARI: GİTMEYİN!

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Kırgız Cumhuriyeti’nde başlayan olaylar hakkında Türk vatandaşlarına zorunlu olmadığı takdirde, Kırgızistan’a seyahat etmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.

KOORDİNASYON KURULU OLUŞTURULDU

Kırgızistan’da seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhaliflerin kamu kurumlarını işgali sürerken, ülkede durumun kontrol altına alınması için Koordinasyon Kurulu oluşturuldu.

Eski başbakanlardan Ömürbek Babanov ve Temir Sariyev’in de yer aldığı Koordinasyon Kurulunun başına Bütün Kırgızistan Partisi lideri Adahan Madumarov getirildi.

Madumarov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Koordinasyon Kurulunun amacının ülkede durumun kontrol altına alınması ve hukuki zemine oturtulmasının yanı sıra Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un başkanlığındaki hükümetin istifasını talep etmek için eski meclis üyelerini bir araya getirmek olduğunu bildirdi.

SADECE 4 PARTİ MECLİS’E GİREBİLDİ

İptal edilen seçim sonuçlarına göre, seçim yarışına giren 16 siyasi partiden 4’ü yüzde 7’lik barajı aşarak 120 sandalyeli meclise girmeye hak kazanmıştı.

Editör: TE Bilisim