Dünyanın pek çok yerinde, çocuk gelişim uzmanları, psikologlar ve danışmanlar, anne ve babaları KPOP konusuna gereken önemi vermesi için uyarılarda bulunuyor. Güney Kore’nin uluslararası alanda bir marka haline getirdiği ve kısa sürede dünyanın pek çok bölgesindeki gençleri etkisi altına alan KPOP müzik grupları, kendilerine has tarzları ile dikkat çekiyor.

MÜZİK DIŞINDAKİ AMAÇLARI

Grup üyelerinin tarzları, giyim ve imajlarının dışında müzik kliplerinde sergiledikleri sıra dışı performanslar özellikle çocukların ve gençlerin hayranlıkla takip etmelerini sağlıyor. Müziklerle bütünleşen sahne şovlarının gördüğü ilgi özellikle 11-18 yaş arası ergen bireyler üzerinde farklı etkiler yaratabiliyor.

KPOP gruplarının sergiledikleri tutum ve çevrelerine yansıttıkları imajların hayranları tarafından sık sık taklit edilmesi, dünyanın pek çok yerinde anne ve babaları endişelendirmeye başladı. Türkiye’den de KPOP gruplarına yönelik büyük eleştirilen geldi. Bu eleştirilerin başında da “cinsiyetsizlik olgusu yaratma” konusu geldi. KPOP gruplarının pek çok konuda gençler üzerinde ve gelecek kuşakları da etkisi altına alarak büyük çaplı bir kültürel dezenformasyon aşılamaya çalıştığı yönünde eleştiriler yüksek perdeden dile getirilmeye başlandı.

ALT KÜLTÜRÜN GİZLİLİKLERİ

KPOP gruplarına karşı eleştiride bulunanların, özellikle sosyal medya platformları üzerinde yazdıkları eleştiriler, KPOP hayran grupları tarafından organize şekilde tepki çekiyor. Gazetecilerin ve yazılarının sosyal medyada linç edilmesi, KPOP akımı kapsamında gençlere satılan olumsuz rol modellere karşı ne kadar bağlı ve etki altında olduklarını da gözler önüne seriyor.KPOP akımının gençlerdeki bazı fikir ve anlayış kalıplarına antitez olarak çıkan ve müzik yoluyla ifade bulan bir alt kültür olduğu vurgusu yapıyor. Bu akımların yeni dönem sanatsal protesto özellikleri taşıdığı belirtiliyor. Diğer tüm yeni dönem akımlarında olduğu gibi (dini, spiritüel, egzotik gibi) benzer özelliklerin KPOP akımında da yer aldığı uzmanlar tarafından açıkça belirtilmiş durumda. Bu konuyla ilgili konuşan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Gökşin Karaman, KPOP akımının yarattığı alt kültürdeki tehlikeyi şu ifadelerle açıkladı: “Eski düzen, bu tür ve benzeri akımlarda ‘statüko’ şeklinde gösterilip alaşağı edilirken yeni olan ‘moda, güncel’ şeklinde sunulmaktadır. Ancak ortak problem, yeni olanın geçerli ve makul olma iddiasını doğrulayacak felsefi, kültürel, siyasi bir altyapıdan yoksunluğudur.”

Uzmanlar, özellikle anne ve babaların çocuklarının sosyal medya hesapları ile internet dünyasındaki hareketliliğe karşı daha duyarlı olmaları gerektiğini söylüyor. Ev içinde çocuklarıyla konuşma alışkanlığını artırmaları ve ilgi duydukları alanlara karşı duyarlı olmaları da anne ve babalara düşen görevler arasında yer alıyor. Bu sayede çocukların özellikle ergenlik çağındaki dönemlerinde olumsuz rol modellerinden etkilenme ihtimalinde ciddi bir azalma görülebiliyor.

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Gökşin Karaman

Gençleri nasıl etkiliyor?

Uzmanlar KPOP gruplarıyla dünya geneline yayılmak istenen kültürel dezenformasyon kapsamında çocukların ve gençlerin negatif yönde etkilenebileceğini duyuruyor. Farklı kültüre ait olumsuz olarak değerlendiren akımlara karşı en büyük görevin öncelikle ailelere, ardından okul ve diğer yetkililere düştüğünü vurguluyor.

KPOP gruplarının yansıttığı mesajların özellikle cinsel kimlik gelişimi henüz tamamlanmamış gençler için fazladan kafa karıştırıcı bir faktör olduğu belirtiliyor. Uzmanlar KPOP gruplarında öne çıkan “cinsiyetsizlik sloganı, mottosu, cinsel olarak özel bir kimliği yansıtmaktan ziyade cinsel kimlik konusunda bocalayan gençler için bu durumun ötelenmesi” gibi problemler, bu akımın müzikleriyle aşılmaya çalışılıyor. Psikologlar cinsel kimlik konusunda hassas olunan bir dönemde KPOP gruplarının rol model olarak alınmasını, cinsel kimlik problemlerinin ertelenmesine yol açabileceği konusunda anne ve babaları uyarıyor.

CİNSİYETSİZLİK VURGUSU

Günümüzde sadece Türkiye’de değil, dünyanın pek çok farklı ülkesinde KPOP gruplarına karşı cinsiyetsizlik vurgusu üzerinden ciddi eleştiriler yönlendiriliyor. Özellikle KPOP grup üyelerinin

• Fiziki görünüşleri,

• Yaptıkları makyajlar,

• Giyim ve kuşam tarzları,

• Dans hareketleri,

• Günlük hayattaki davranışları,

• Hayranlarına empoze ettikleri fikirler

bakımından bunların altında yatan bir cinsiyetsizlik olgusunu normalleştirme çabası olduğu görülüyor. Uzmanlar bunun arkasında herhangi bir siyasi motivasyon olup olmadığı konusunda net fikirlere ulaşamasa da yine de cinsiyetsiz görünen birilerinin varlığı ile ergenlerin belirli yöndeki hareketleri meşru ve kabul edilebilir bir olgu olarak görmeleri sağlanıyor.

Çocuklara yeni bir hayat biçimi satılıyor

KPOP hayranlığının sınırların ötesine geçtiğini ifade eden psikologlar, özellikle ergenlik çağının başında olan çocuklarda yeni bir hayat biçimi kurma hevesinin oluşturulduğunu aktarıyor. Yapılan araştırmalar ve gözlemler neticesinde, KPOP gruplarına hayran olan çocuklar kendilerini doğrudan grupların isimleri ve Kore dilinde isimlerle ifade edip tanımlamaya çabalıyor. Anonim olarak kalıp özellikle sosyal medyada KPOP hayran grupları içinde yer edinmeye gayret ediyorlar.

ANNE BABALAR DİKKAT!

KPOP grupları hakkında doğrudan sansür veya yasakların uygulanması mantıklı bulunmuyor. Kültürel açıdan çocukların psikolojik ve zihinsel sağlığını koruyabilmek adına öncelikle anne ve babalardan başlayacak şekilde toplumda bilinçlenme gerekliliği vurgulanıyor. Uzmanlar, anne ve babalara özellikle KPOP akımında cinsiyetsizlik meselesinin öneminin iyi aktarılması gerekiyor. Çocuklara dinletilenin sadece bir müzik olmadığı ve bu akımla birlikte çocuklara bir hayat biçimi satıldığına dikkat edilmesi çok önemli görülüyor.

Fan klüpler örgütlüyor

Aile içinde kültürel değerlerin güncellenip sunulmadığı ve değerler sistemi ile ilgili tahribatın toplumun tüm kesimlerinde devam etmesinin, KPOP gibi yozlaştırıcı akımlara daha kolay hareket alanı sunduğu belirtiliyor. Özellikle gazetecilere karşı sosyal medyada başlatılan karalama ve linç kampanyaları, Türkiye’de KPOP akımının çok daha büyük bir etkiye ulaştığını gözler önüne seriyor. KPOP akımının Türkiye’deki yansımalarına bakıldığında sosyal medyayı çok aktif bir şekilde kullandıkları görülebiliyor. KPOP grup liderleri veya fan kulüp liderleri, KPOP hayranlarını bazı konularda tepki göstermeleri için çok kolay bir şekilde yönlendirebiliyor. KPOP hayranları, aleyhte olan eleştirileri asla kabul etmiyor ve bu akımı neredeyse bir din gibi savunuyor.

Editör: TE Bilisim