Karabağ’da ateşkesi gözetmek ve denetlemek maksadıyla oluşturulan Türk-Rus Ortak Merkezi’ne ilişkin mutabakat zaptı 11 Kasım 2020’de imzalanmıştı.

Türk ve Rus askerlerinin görev yapacağı Ortak Merkez bugün faaliyetlerine başladı.

KAÇ PERSONEL GÖREV YAPACAK?

Türkiye, bir general ve 38 personelin görev yapacağı ortak merkezle bölgede ateşkesin sürekliliği ile barış ve istikrarın sağlanmasına katkı sağlayacak.

Azerbaycan topraklarında ateşkesin kontrolü için Türk-Rus ortak merkezi işgalden kurtarılan Ağdam kentinde kuruldu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yayılan açıklamada, merkezde görev yapacak Türk askerlerinin Azerbaycan’a geldiği duyuruldu.

HEYETLEDEN ORTAK ÇALIŞMA

Anlaşmanın imzalanmasından bu yana Türk ve Rus heyetleri merkezin kurulumu için ortak çalışma yürütüyordu. Kurulum çalışmalarının tamamlandığı ve Türk ve Rus askerlerinin görev yapacağı ortak merkez, bugünden itibaren faaliyete başladı.

ALİYEV, ERDOĞAN’I KUTLADI

Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ağdam bölgesinde Türk-Rus ortak gözlem merkezinin açılışı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak tebrik etti.

Dağlık Karabağ’da Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında geçtiğimiz Kasım ayı başında varılan ateşkes anlaşmasının ardından 11 Kasım’da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rus mevkidaşı Sergey Şoygu arasında Türk-Rus Ortak Merkezi’ne ilişkin mutabakat zaptı imzalamıştı.

Editör: TE Bilisim