Sümeyye Aksu / Ankara / Özel Haber 

Ipsos’un Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırmasının 40.dönem verileriyle, vatandaşların virüs ile ilgili açıklanan günlük veri tablolarına olan ilgi ve takipleri; bireylerin virüse yakalanıp/ yakalanmayacağına dair düşünceleri, maske kullanmaya dair tutum ve davranışlar ile salgınla mücadele sürecinin Türkiye’de gidişatına yönelik değerlendirmeler ele alındı. Ipsos, vatandaşların virüse yakalanma olasılıklarına ilişkin algılarını ‘Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması’ ile uzun bir süredir takip ediyor. Türkiye’de vaka sayılarının 2,5 milyona yaklaştığı bir dönemde vatandaşların halen virüse yakalanmayacaklarını düşünmeleri dikkat çekici bir konu olarak değerlendiriliyor. Haziran başından bu yana sorulan bu soruda virüse yakalanacağını zannetmeyenlerin oranı ortalama yüzde 25 olarak gerçekleşti. Son haftada bu oran yüzde 31 seviyesine kadar yükseldi, diğer bir ifadeyle toplumun yaklaşık üçte biri kendini salgın çemberinin dışında görüyor. Veriyi değerlendiren Ipsos uzmanları bu durumun sadece aşının uygulanmaya başlanmasıyla açıklanamayacağını, çünkü aşı kullanıma hazır olmadan önce de benzer bir algıya tanıklık edildiğini belirtiyor.

TOPLUMUN YÜZDE 72’Sİ SALGIN HABERLERİNİ TAKİP EDİYOR

Araştırmaya göre, toplumun çok büyük bir bölümünün salgına ilişkin haberlere yönelik ilgisi devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı günlük koronavirüs sayıları da vatandaşların yakından takip ettiği verilerden birisi. Bu oran vaka sayılarının çok yüksek olduğu Kasım döneminde yüzde 81’e kadar yükselmişti, 10 puanlık azalışa rağmen çoğunluğun takip ettiği bir veri olmaya devam ediyor. Son hafta toplumun yüzde 72’si bu tür istatistiki verileri günlük olarak izlediklerini ifade ediyor. Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik konuyla ilgili değerlendirmesinde: “ Vatandaşların yaklaşık dörtte üçü vaka sayılarını hala günlük olarak takip ediyor. Çok şükür vaka sayıları azalma eğiliminde, 2. dalganın tepe noktasını geçmiş görünüyoruz, inşallah başka zirveler yaşamayız. Vaka sayılarındaki düşüşün yanı sıra aşı uygulamasının da başlaması ile toplumda daha olumlu bir hava esmeye başladı” ifadelerini kullandı.

MÜCADELENİN İYİ GİTTİĞİNİ DÜŞÜNENLERİN SAYISI ARTIYOR

Araştırmada, 2020 Kasım ayında bu konuda olumsuz değerlendirme yapanlar daha ağırlıktaydı. Toplumun yüzde 72’si mücadelenin kötü gittiği kanaatine sahipti, sadece yüzde 23’ü iyi gittiğini düşünüyordu. Vaka sayılarındaki azalma ve aşı uygulamasının başlamasıyla beraber olumlu değerlendirmelerde süreçte ciddi bir artış yaşandı ve tablo tersine döndü. 15-19 Ocak 2021 döneminde bu konuda bireylerin yüzde 62’si olumlu, yüzde 27’si ise olumsuz değerlendirme yaptı. Salgın ile mücadelenin iyi gittiğini düşünenlerin oranının artığını belirten Gedik, “Sonbaharda salgın ile mücadelenin kötü gittiğini düşünenler yüzde 70’leri aşmıştı, haftalar ilerledikçe önce bu oran azaldı ve sonra da Ocak ayı itibarıyla mücadelenin iyi gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 60’lara yükseldi. Esen olumlu rüzgar ile bu hastalığa yakalanmayacağını düşünenlerin oranı yeniden yüzde30’u aştı. İşte bu tablo risk yaratabilir. Bu savaşta çok önemli bir aşamadan geçiyoruz. Mücadelenin devam etmesi şart. Salgının ancak artık tek bir vaka yaşanmadığı zaman bitmiş olacağını unutmamalıyız” dedi.

MASKE KULLANIMINA YÖNELİK OLUMLU ARTIŞ

Ipsos’un yaptığı araştırmaya göre, vatandaşların maske takma kuralına uyduğunu düşünenlerin oranı artıyor. Bireyler, genel olarak kendilerinin aldığı bireysel tedbirleri yeterli, başkalarının aldığı tedbirleri ise yetersiz görme eğilimi içinde olmuştu. Temmuz ayı başından bu yana bireylere ‘Diğer vatandaşları ne sıklıkla maske kullanırken görüyorsunuz?’ sorusu yöneltildi. Yaz ortasında toplumun yarısı diğer vatandaşları nadiren maske takarken gördüklerini ifade ediyordu. Bu oran zaman içinde azaldı ve Ocak ortasına gelindiğinde yüzde 15’e kadar indi. İlk kez vatandaşlar, diğer vatandaşların maske kullanımlarına iyi not veriyor.

KORONAVİRÜSE YAKALANMAYACAĞINI DÜŞÜNENLERİN ORANI YÜZDE 31’E YÜKSELDİ

Haziran başından bu yana sorulan bu soruda virüse yakalanacağını düşünmeyenlerin oranı ortalama yüzde 25 olarak gerçekleşti. Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik “Salgın ile mücadelenin iyi gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 60’lara yükseldi. Esen olumlu rüzgar ile bu hastalığa yakalanmayacağını düşünenlerin oranı yeniden yüzde30’u aştı. İşte bu tablo risk yaratabilir. Bu savaşta çok önemli bir aşamadan geçiyoruz. Mücadelenin devam etmesi
şart” dedi.

“GÜNLÜK HAYATIN BİR PARÇASI OLDU”

Araştırmada, Eylül ayında kamuya açık alanların tamamında istisnasız bir şekilde maske takma zorunluluğu getirilmişti. Maske takma zorunluluğu toplumun çok büyük kesiminin desteklediği bir kamusal önlem olarak Ipsos’un araştırmalarında öne çıktı. Buna ilaveten, günlük yaşam pratiğinin de olağan bir parçası haline gelmiş durumda. Vatandaşların yüzde 85’i maske kullanmayı artık olağan gördüklerini ifade ediyor. Bu görüşe karşı çıkanlar sadece yüzde 7 seviyesinde. Gedik, “Toplumun yüzde 85’i için maske kullanımı olağan bir durum haline gelmiş halde, bu tedbirleri elden bırakmamak gerek, olumlu gidişatın bir gevşemeye yol açmamasını dileyelim” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim