Kuruluş Osman Bayhoca kimdir? Savcı Beyin oğlu Bayhoca ne zaman ve nasıl öldü? Kuruluş Osman dizisi bütün heyecanıyla Çarşamba akşamlarını kasıp kavurmaya devam ediyor. Ertuğrul Gazi’nin ölümüyle tamamen Osman Gazi’ye odaklanan dizide yeni bir soluk başladı. Beyliği tasdiklenen Osman Gazi ise derhal yeni fetihler ve cenkler için kollarını sıvadı. Böylece Osman Gazi’nin ilk işi Nikola’nın Tekfuru olduğu Kulucahisar Kalesini fethetmek oldu. Fakat Osman Gazi’nin hesaplarına ters düşen bir gelişme yaşandı. Savcı Bey’in oğlu Bayhoca’nın kaçırılması işleri altüst etti. Yaşanan bu gelişmenin ardından ise izleyiciler Nikola’nın elinde esir olan Bayhoca hakkındaki bilgileri araştırmaya başladı. Peki, Kuruluş Osman Bayhoca kimdir? Savcı Beyin oğlu Bayhoca ne zaman ve nasıl öldü? İşte detaylar…

KURULUŞ OSMAN BAYHOCA KİMDİR?

Bayhoca (1268 - 1284, Hamzabey). Oğuzlar’ın Bozok kolunun Kayı Boyu’na mensup olup Saru Batu Savcı Bey’in iki oğlundan birincisidir.  Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi'nin yeğenidir. 

SAVCI BEYİN OĞLU BAYHOCA NE ZAMAN VE NASIL ÖLDÜ?

Beyliği toyda tasdiklenen Osman Bey Bizans’a karşı kolları sıvayarak fetihlere başladı. Böylece Osman Bey, diğer tekfurları kendisine karşı kışkırtan İnegöl Tekfuru Nikola tehdidini ortadan kaldırmak için Kulucahisarı fethetti. Osmanlı kuvvetleri kendilerine pusu hazırlamış olan Rumlara karşı cesurca savaşır ve onları yenilgiye uğratarak zafer kazanırlar. Bu savaşta( 1284) Savcı Bey’in oğlu, Osman Beyin yeğeni olan Bay Koca şehit düşer. (1267-1284 ) Bay Hoca bu yönüyle Osmanlı hanedanının ilk şehidi kabul edilir. Mezarı ise Hamzabey Mahallesi’nde Mehmed Bey Camii’nin yanındadır. Hamzabey Mahallesi merkezinde bulunan Bay Hoca Türbesi, çevre düzenleme alanı ile beraber yaklaşık 60 m2 alana sahiptir.

Editör: TE Bilisim