Evde bakım parasının miktarı ülkemizde memur ve işçi maaşlarına yansıyan zam ile birlikte artmıştır. Evde bakım parası için geçen sene temmuz-aralık döneminde 1.544 TL ödeme yapılıyordu. 2021 yılı için belirlenen miktar ise ocak-haziran dönemi için 1.657 TL olarak karşımıza çıkıyor. Bu destek maaşından yararlananlar ocak ayından itibaren zamlı ücreti alacaklar.

EVDE BAKIM PARASININ ŞARTLARI NELERDİR?

Evde bakım parası şartları tamamlayanlar için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan bir sosyal yardım programıdır. Yardım programına başvuru şartları şu şekildedir:

Yardıma ihtiyacı olan kişi tek başına yaşamını sürdüremiyor, başkalarının yardım ve bakımına gerek duyuyor olmalıdır.

Evde bakıma ihtiyaç duyan kişi “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamına giriyorsa hastanelere başvurarak Engelli Sağlık Kurulu Raporu almalıdır. Bu raporda engel oranının % 50 ve üzeri olduğu,kişinin ağır engelli olduğu belirtirmelidir.

Kişinin ya da aile içinde bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sayısı göz önünde bulundurularak bakım raporu hazırlanmalıdır. Bakım raporunda kendi üzerine düşen ortalama aylık gelir miktarı bir aylık net asgari ücretin üçte ikisinden az olduğu belirlenmelidir. Bu kişi sayısı hesaplama işlemine askerlik yapan erkekler ve üvey evlatlarda dahil edilir. Ailede öğrenim kredisi ve bursu alan üniversite öğrencisi varsa bu ücret hesaplamaya katılmaz.

26244 sayılı “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” içerisinde belirtilen engelli koşullarını taşıyor olmak gerekir.

EVDE BAKIM AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım aylığının başvurusu için kişi ikametgah adresinin bulunduğu şehirdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl/İlçe Müdürlüklerine gitmelidir. Devletin sağladığı evde bakım parası desteğine ihtiyaç duyan kişiler başvurularını bu müdürlüklerden yapabilir ve konuyla ilgili gerekli bilgilere yetkili kişilerden ulaşabilirler. Başvurular sonucunda gerekli incelemeler yapılır. Uygun özelliklere sahip ve başvuru şartlarını doğru bir şekilde yerine getirmiş kişilere bu yardım ulaştırılır.

BAŞVURU NE ZAMAN SONUÇLANIR? 

Bakım parası başvuru sonuçlanması 3 ile 6 ay arasında bir zaman alır. Başvuru talebinin ardından en az üç kişiden oluşan bir değerlendirme heyeti kurulur. Bu heyetteki kişiler doktor, hemşire,  sağlık memuru,fizyoterapist, çocuk gelişimci ve sosyolog unvanlarından birine sahip olmalıdır. Başvuran kişinin ikamet ettiği adres ziyaret edilir. Heyet burada kişinin yaşamıyla ilgili gerekli olan incelemeleri yapar ve bir bakım raporu hazırlar. İl Müdürlüğü onayı sağlandıktan sonra işlem tamamlanmış olur. Başvuru talebi olumsuz değerlendirildiyse yazılı bildiri 30 gün içinde kişiye gönderilir.

EVDE BAKIM AYLIĞI NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Evde bakım aylığını öğrenmek için birçok devlet hizmetinden yararlanılan E-Devlet hesabınızı kullanabilirsiniz. Yardım başvurusunu daha önce tamamlamış kişiler aylık ödemeleri ile ilgili bilgilere internet üzerinden ulaşabilir. Gerekli olan bilgilerinizi doldurduktan sonra E-Devlet hesabınıza giriş yapmalısınız. Ardından arama kutusuna "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazıp çıkan sonuçlara bakmalısınız. İlgili sonuca tıkladıktan sonra ulaştığınız sayfada ödemenizle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI SMS SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşının sorgulanması mesaj yoluyla yapılır ve maaş alan kişiler bakiye takibini bu şekilde yapabilir. Devlet tarafından ihtiyaç sakiplerine sağlanan evde bakım parasını alma hakkını elde etmiş kişi Ziraat Bankası aracılığı ile sms sorgulaması yapabilir. Telefonun mesaj bölümüne girilmeli ve “BAKIYE” yazıp 4747’ye gönderilmelidir. Bu şekilde sorgulamanızı gerçekleştirebilip detaylı bakiye bilgisi alabilirsiniz. Ayrıca atılan SMS ücreti hattınız operatörü tarafından tahsil edilir.

Editör: TE Bilisim