2021 engelli sosyal yardımı nasıl alınır? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Sosyal yardım parasından yararlanmak isteyenler, sosyal yardım parası başvuru ekranını araştırıyor. Aynı zamanda henüz başvuruda bulunmayanlar, yardım parası nasıl alınır araştırıyor. Peki, 2021 engelli sosyal yardımı nasıl alınır? Tüm detaylar haberimizde…

Engelli sosyal yardımı devletin ihtiyaç sahipleri için sağladığı diğer birçok yardım gibi devlet kurumlarından alınabilir. Engelli sosyal yardımı almak için bölge kaymakamlıklarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapılmalıdır. Sosyal yardım almak isteyen kişiler muhtaçlık belgesi, sağlık heyetinden alınmış engelli raporu ve nüfus cüzdanı gibi belgelerle bu kurumlara başvurabilir. Başvuru yapılacak kurumlar şöyle sıralanabilir:

  • Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
  • Vakıf Genel Müdürlüğü
  • Bölgede yer alan belediyeler

Engelli Maaşı Nedir?

Engelli maaşı devletin sağladığı maddi yardımlardan biridir. Engeliler için verilen maaşın miktarı engellilik oranına göre değişir. Engel oranı %40 ile %70 arasındaki vatandaşlara 657 TL, engellilik oranı %70 ve üzeri olanlara ise 1.024 TL ödenir. Engelli maaşını almak için 18 yaşından büyük olmak ve 65 yaşından küçük olmak gerekir. Sağlık kuruluşundan gerekli engelli raporunun alınmalıdır. Gelir durumu asgari ücretin 1/3’ ünden fazla değilse muhtaçlık belgesi alarak başvuru yapabilirsiniz.

Sosyal Para Yardımı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Sosyal yardım için sorgulama işlemini aldığı sosyal yardım hakkında bilgileri öğrenmek isteyen vatandaşlar yapabilir. Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlet olduğu için devlet tarafından yapılan çeşitli yardımlar vardır. Engelli sosyal yardımı da ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımların biridir. Yardım başvurunuzu gerekli belgelerle yaptıktan sonra başvuru sürecinizle ilgili bilgiyi E-devlet üzerinden alabilirsiniz. E-devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden aldıktan sonra şifre ve kimlik numaranızla girişinizi tamamlayabilirsiniz. E-devlet sisteminden sosyal yardım başvurunuzu sorgulayarak onaylanıp onaylanmadığını takip edebilirsiniz.

Sosyal Yardım Alabilme Koşulları Nelerdir?

Sosyal yardım alınması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapılabilir. Başvurunuzun onaylanması ve sosyal yardımlardan yararlanmanız için bazı şartlar mevcuttur. Başvuru sırasında değerlendirilecek şartlar şu şekildedir:

  • Başvuru sahibi herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmamalıdır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen dul ya da yetim maaşlarından birini almıyor olmalıdır.
  • Sigortalı olarak herhangi bir iş yerinde çalışmıyor olmalıdır.
  • Başvuru sahibinin hanesindeki gelir miktarı muhtaçlık sınırının altında kalmalıdır.
  • Engelli yardımları için başvuru yapılıyorsa sağlık heyeti onaylı engelli raporu gerekir.

18 Yaşından Küçük Engelliler İçin Sosyal Yardım

Reşit olmamış engelliler yardımı devlet tarafından yakınlarına verilir. 18 yaşından küçük engelliler için sosyal yardım anne ya da babanın başvurusuyla alınabilir. Başvuran kişi anne ya da babası değilse velayet belgesi talep edilecektir. Başvuru yapan kim olursa olsun engelli birey ile aynı hanede yaşamalıdır. Aynı adreste görünmesine rağmen aynı adreste oturmadığı ya da alınan paranın başka yerlerde harcandığı tespit edilirse bu maaş iptal edilir. 18 yaşından küçükler için 575 TL maaş verilir. Bu maaştan yararlanmak için SGK geliri ya da nafaka geliri elde edilmemelidir. Aylık olarak geliri muhtaçlık sınırının altında kalmalıdır.

Engelli Evde Bakım Yardımı Nedir?

Engelli evde bakım yardımı devlet tarafından sağlanan sosyal yardımlardan biridir. Diğer engelli sosyal yardımları gibi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapılarak alınabilir. Evde bakılmaya muhtaç kişilerin yakınlarına maddi destek sağlar. 2021 senesi itibariyle evde bakım yardımının miktarı 1.657 TL olarak belirlendi. Bu desteği almak isteyenlerin en oranı en az %50 olmalıdır. Raporda yer alan “Ağır engelli” kısmı “Evet” olarak işaretlenmiş olmalıdır. Başvurunuz sonucunda İl Müdürlüklerinde görevlendirilen “Bakım hizmetleri değerlendirme heyeti” yardımınızı onaylarsa bu ödemeyi alabilirsiniz. Onayın sağlanması için gelir miktarının asgari ücretin 2/3’ ünden az olduğu belirlenmelidir. Bu şartların sonunda evde bakım desteği ihtiyaç duyulan aileye sağlanır.

Editör: TE Bilisim