Emekli sandığı ikramiye zamanı her zaman gibi iki bayramın tarihlerine göre belirlendi. Emekli sandığı ikramiyesi Ramazan Bayramı için 10 ile 12 mayıs, Kurban Bayramı içinse 12 ile 16 temmuz arasında emeklilerin hesaplarına yatacak. Emekli kişilere devlet tarafından verilen ikramiye her yıl belirli günlerde hesaplara yatıyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİ NE KADAR?

Emekli ikramiyesinin tutarı herhangi bir değişiklik yapılmazsa 1000 TL olarak öngörülüyor. Tüm emekli vatandaşlar Mayıs ve temmuza aylarında ödemelerini alabilecek. İkramiye ödemesine ek olarak emekliler için 2021 promosyonlu bir yıl olacak. 3 Yıllık taahhüt süresi dolmuş kişiler ve emekli aylığına bağlı olan kişiler bu promosyondan yararlanabilecek. Ödenecek promosyon miktarının hesaplaması kişinin aldığı maaşa göre yapılacak. Emekliler maaşlarına göre 500 TL, 625 TL, 750 TL şeklinde promosyon ödemesi alabilecek. Vatandaşların maaşları çektiği bankalarda da promosyon uygulanacak ve isteyen kişiler bu promosyonlardan yararlanabilecek.

EMEKLİ İKRAMİYESİ NASIL HESAPLANIR?

Emekli ikramiyesi hesaplanırken kamuda çalışan kişiler için derece ve kademeleri göz önünde bulunduruluyor. Emekli sandığı ikramiyesi kolayca hesaplamak için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sitesine girilebilir. Site içindeki adımları takip ederek ikramiyeniz için sorgulamanızı tamamlayabilirsiniz. İkramiye miktarınızı hesaplamak için https://uyg. sgk.gov.tr/IkramiyeMaasHesapla4c/Welcome.do internet adresine girdikten sonra kişisel bilgilerinizi doldurmanız gerekiyor. Sorgula yazılı butona tıkladıktan sonra ikramiyeniz hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. İşleminizi yaparken ekranda derece, kademe, ek gösterge ve makam, teslim, görev tazminat göstergesi bilgileri yer alır. Maaş ya da ikramiye hesabı için en az derece, kademe ve aylık tarihi seçmelisiniz. Yapılan hesaplamalar sonucunda elde ettiğiniz maaş miktarının bir resmi kurumlarda bir geçerliliği yoktur. Sadece girilen bilgiler kullanılarak hazırlanmıştır. Ayrıca özel sektör çalışanlarının kıdem tazminatı hesaplama yöntemi kullanılarak da ikramiye hesabı yapılabilir.

EN DÜŞÜK EMEKLİ SANDIĞI MAAŞI NE KADAR OLDU?

En düşük emekli miktarı bu yıl için 3.021 TL olarak belirlenmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kamudan emekliler için belirlenen zamlar maaşlara yansıdı. Kamu görevlileri hakem kurulunun karar ile kamu çalışanları için mali ve sosyal yardımlar arttırıldı. Kamuda çalışanlar için en düşük memur maaşı ise 4.092 TL’ye yükseldi. Kamu görevlilerin ve emeklilerinin maaşlarında %3’ lük miktarda artış yapılacağı ön görülmüştü. Bu oran enflasyon yüzdesinin açıklanmasıyla birlikte kamu çalışanı ve kamudan emekli kişilerin maaşlarına %7,33 olarak yansıdı. Aynı zamanda SSK ve Bağkur emekli aylıkları için %8,37 artış miktarı uygun görüldü.

EVDEN EMEKLİ MAAŞI ÖDEMESİ NASIL ALINIR?

Evden emekli maaşı ödemesi almak isteyenler gerekli başvuru noktalarına müracaat etmelidir. Emekli sandığı ikramiyesi de diğer emekli maaşları gibi evden ödemesi alınabilir. Emekli maaşının eve teslim edilmesini isteyen kişiler ikamet ettiği yerdeki valilik ya da kaymakamlığa başvuru yapmalıdır. Başvurunun ardından hesaba yatan emekli maaşı yetkili kişiye teslim edilir. Yetkili kişi maaş sahibi emeklinin adresine giderek emekli aylığının teslimini gerçekleştirir. 65 yaş ve üstünden olan emekliler ya da kronik rahatsızlığı olan kişiler evde ödeme uygulamasına katılabiliyor. Valilik ya da kaymakamlık 112, 155 ve 156 numaraları aranarak da kişinin başvurusu yapılabilir. Bankadan teslim alınan para emekli kişiye ulaştırıldıktan sonra banka görevlisi ödemenin yapıldığına dair tutanağı banka şubesine teslim etmek zorundadır. Evden ödeme talebinde bulunan kişi verilen adreste yoksa banka görevlisi yetkili emekli maaşı bankaya geri teslim edilmek zorundadır. Tüm süreçlere ilişkim belgeler ve formlar anlaşmalı olunan banka şubelerine ve PTT şubelerine verilmiştir. Para teslim işlemi her ikisinden de yapılabilir.

Editör: TE Bilisim