Türkiye'de isim olarak sıkça rastlanan Sadi isminin anlamı ve kelime kökeniyle, Arapça / Osmanlıca yazılışı hakkında detaylar merak ediliyor. Sadi ne demek sorusu, Kırmızı Oda dizisinde dikkati çeken Delikanlı Sadi karakteriyle gündem oldu. 'Osmanlı Türkçesi'nde Sadi kelimesi nasıl yazılır, kelimenin kökeni hangi dile aittir Arapça, Osmanlıca, TDk sözlüklere göre anlamı nedir' gibi sorular da sıkça araştırılmaya başlandı. Peki, Sadi ne demek, Osmanlıca Sadi nasıl yazılır? Sadi isminin anlamı nedir? Merak edilen detaylar yazının devamında.

Sadi ne demek, Osmanlıca Sadi nasıl yazılır? Sadi isminin anlamı nedir?

Sadi kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup, asıl harfleri 'Sin-Ayın-Dal' harfleridir. Sonunda 'Yâ' harfi ise 'Yâ-i nisbiyye', yani aidiyyet manası veren ektir.

Arapça / Osmanlıca Sadi nasıl yazılır; Sadi 'Sa'dî' kelimesinin asıl harfleriyle yazılı ise [سعدی] şeklindedir.

Sadi isminin anlamı; Sa'âdet ile aynı kökenden olan Sa'd, mutluluk, huzur, sevinç gibi anlamları taşır. Sa'dî ise mutlu, huzurlu kişi demektir. 

TDK sözlükte Sadi kelimesinin anlamı; TDK sözlükte 'Sadi' kelimesi yer almazken, aynı kökenden olan 'Saadet' kelimesinin "mutluluk" anlamını ifade eden Arapça kökenli kelime olduğu bilgisine yer verilmiştir.

Editör: TE Bilisim